Industri Energi tok opp karbonlekkasje på energikonferanse i Brussel

torsdag 25. februar 2016

Nestleder Terje Valskår i Industri Energi var blant talerne på den andre EU Energy Summit i Brussel. Han satte fokus på karbonlekkasje og behovet for livssyklusanalyser.

Nestleder Terje Valskår i Industri Energi sitter lengst til høyre i panelet.
Nestleder Terje Valskår i Industri Energi sitter lengst til høyre i panelet.

Konferansen tok for seg COP 21-avtalen, som omfatter klimamålene som ble vedtatt i Paris i fjor.

– Industri Energi er sterke tilhengere av sirkulærøkonomi, og vi krever livssyklusanalyser av politikk og regelverk før de er blir besluttet og implementert. Altfor ofte har vi sett og opplevd at nasjonal energi- og klimapolitikk ødelegger for produksjon av energi og varer, arbeidsplasser og det globale miljøet, påpekte Valskår i sin tale.

Nestlederen var også tydelig på at Europas energi- og klimapolitikk er avgjørende for industrien. Han poengterte også at det er viktig med tiltak som virker.

– Å flytte produksjon og utslipp fra Europa til land eller kontinenter hvor utslippene ikke er regulert, gjør lite eller ingenting for det globale miljøet og Europas industriarbeidsplasser. Karbonlekkasje er ødeleggende for det globale miljøet, luftkvalitet og arbeidsplassene. Mens CO2-reduksjoner er kritiske lang sikt, er det også viktig med kortsiktige tiltak for å redusere partikler, som NOx og andre utslipp, som er skadelig for helsen vår, påpekte Valskår.

Visegeneralsekretær i IndustriAll Europe, Sylvain Lefevbre, pekte på nødvendigheten av å ivareta arbeidsplasser og arbeidere i prosessen med å endre Europa til et grønnere Europa.

Det deltok om lag 500 personer på energikonferansen, som tok sted den 23. februar. Fra Industri Energi stilte også Ketil Karlsen og Maria Corradi, som begge jobber på Europakontoret. På plass var også tillitsvalgte for forbundet i Hydro, Sten Roar Martinsen og Eivind Torvik. Andre prominente deltakerne var blant annet Spanias EU-kommissær Miguel Arias Cañete og leder av Europaparlamentets industri-, forsknings- og energikomité (ITRE-komiteen) Jerzy Buzek.