Fullt hus og god stemning på Industri Energi-møte i Hammerfest

Industri Energi arrangerte mandag kveld et åpent møte i Hammerfest, i forbindelse med åpningen av Barentshavkonferansen. -Fantastisk bra med stinn brakke, sier forbundsleder Frode Alfheim.

På Industri Energi-møtet på en restaurant ved kaien i Hammerfest var det helt fullt hus med 80-90 deltakere. Mesteparten var lokale medlemmer, men også mange ledere i olje- og gassindustrien, politikere og offentlig ansatte stilte opp. Blant innlederne var olje- og energiminister Terje Aasland, stortingsrepresentant Marianne Sivertsen Næss, ordfører Terje Wikstrøm og forbundsleder Frode Alfheim.

Alfheim er strålende fornøyd med oppmøtet og forklarer at Industri Energi er opptatt av å synliggjøre det arbeidet forbundet gjør i nord og vise det samarbeidet vi har både med myndigheter lokalt og sentralt, og med petroleumsnæringen.

-Det er dette som er selve kjernen i den norske modellen. Her står vi sammen om å utvikle, ikke avvikle olje- og gassbransjen, sier forbundsleder Frode Alfheim.

Det er her ressursene finnes

Også olje- og energiminister Terje Aasland slår fast at norsk sokkel skal utvikles, ikke avvikles.

-Vi skal være en stabil og langsiktig leverandør av olje og gass til Europa. Vi skal utvikle modne felt, men også nye områder i nord. Om 15-20 år er jeg overbevist om at Hammerfest er i sentrum av aktiviteten som da foregår. Det er her ressursene og de nye mulighetene finnes, sier han.

Olje- og energiminister Terje Aasland deltok på Industri Energi sitt møte. Foto: Atle Espen Helgesen

Aasland slo fast at flere nye prosjekter snart kommer som følge av oljepakken, blant annet Wisting, det nordligste feltet på norsk sokkel.

-I tillegg kommer en ny utvikling med mer gass, blått hydrogen, karbonfangst og -lagring, samt havvind, sier statsråden.

Ungdom trenger faste jobber

Forbundsleder Frode Alfheim understreker hvorfor det er så viktig at vi fortsatt utvikler olje- og gassindustrien på norsk sokkel.

– Europa er helt avhengig av den energien vi forsyner de med. Og jeg er mer trygg i dag, enn noen gang før, på at det er bred oppslutning på Stortinget om at vi fortsatt skal utvikle denne næringen. Det gir svære muligheter i nord, sier han.

Han viser til at snart kommer LNG-produksjonen i gang igjen på Melkøya, Johan Castberg-feltet er under utvikling og snart blir det levert plan for utbygging og drift av Wisting. I tillegg blir det mer letevirksomhet og store muligheter innen nye, grønne industrier.

Flere ungdommer som jobber i olje- og gassindustrien hadde tatt turen til forbundets møte i Hammerfest sentrum. Foto: Atle Espen Helgesen

-Sånn sett er det tragisk at folketallet i Hammerfest har sunket med 400 personer siden 2017. Det viser at petroleumsindustrien er nødt til å unngå de store svingningene, som rammer folk som har valgt å satse på en karriere i denne industrien.

Han sier trygge, gode og langsiktige arbeidsplasser er avgjørende for å lykkes med næringsutvikling i nord. – Hvis vi skal oppfordre ungdom å gå denne yrkesveien, så må det være trygghet for at de får seg fast jobb. Det er først når du har en fast jobb, du tør å satse på en framtid her i nord, sier Alfheim.