Forpleiningsbransjen trenger et løft fra myndighetene

Over 50 tillitsvalgte fra forpleiningsbedriftene på norsk sokkel deltok på konferansen.
Over 50 tillitsvalgte fra forpleiningsbedriftene på norsk sokkel deltok på konferansen.

tirsdag 3. november 2015

27.-28. oktober 2015 ble Forpleiningskonferansen ”Løft for forpleining og status Q» avholdt i Stavanger. Over 50 tillitsvalgte fra forpleiningsbedriftene på norsk sokkel deltok på konferansen.

Rapporten «Et løft for forpleiningen» fra 2003, der NOPEF og lokaltillitsvalgte i forbundet var sterkt delaktige i resultatet, dannet grunnlaget for konferansen i Stavanger i forrige uke. Rapporten ble initiert av Petroleumstilsynet etter mange klagesaker fra forpleiningsklubbene og ble i en årrekke brukt som et utgangspunkt for forbedrings- og lærepunkter bedriftene og klubbene arbeidet med.

En samlet forpleiningsbransje krever at myndighetene stiller opp

Industri Energi Statoil, ESS Klubben Industri Energi, Sodexoklubben, NOC Klubben, Coor Klubben, Dolphin (Forpleining) ber nå forbundet kreve at myndighetene ser nærmere på hele forpleiningsbransjen og her en noen av hovedpunktene de ønsker å løfte frem:

  • Næringen sliter med vedvarende høyt sykefravær og nå må de som sitter med ansvaret for utviklingen stilles til ansvar for sine handlinger. Forpleiningskonferansen ber Industri Energi om å arbeide for at denne utviklingen stanses.
  • Rapporten «Et løft for forpleiningen» bygger på mye god erfaring og gir klare anbefalinger rundt hva som må gjøres for å sikre oss i det daglige arbeidsmiljøet. Selv 12 år etter den ble laget har den fortsatt stor relevans. Konferansen mener at Industri Energi skal arbeide for at denne rapporten må bli gjort om til en bransjestandard, ihht Petroleumstilsynets forskrifter.
  • NS Insta 800 er en anerkjent standard for å måle renhetsgrad ihht gitte nivå av forventet renhet. Aktivitetsforskriften § 14 sier at renholdet bør gjøres, planlegges og utføres etter Insta 800. Industri Energi må arbeide for at forskriften blir endret til at renholdet skal planlegges og utføres etter Insta 800, slik at dette blir standard satt av myndighetene. For at forpleiningsbransjen skal kunne konkurrere på like vilkår må det kreves at alle som skal operere på norsk sokkel skal ha faglærte personell.
  • IA-avtalen er gjeldende for hele det norske arbeidslivet. Flere av operatør-, riggselskap og forpleiningsselskap er med på IA-avtalen igjennom lokal IA-samarbeidsavtale med NAV og klubbene. Arbeidsgiver bruker økonomiske argument som; kapasitet på rigger/installasjoner der de ikke får tilgang på køyplass og at de ikke får tilgang på helikopterplass. Vi kan ikke akseptere utstøting fra arbeidslivet offshore ved at det ikke gis rom for å ha alle på jobb.
  • Industri Energi må arbeide for at vi får tilbake ordningen med aktiv sykemelding.
  • Industri Energi må arbeide for at det blir tydelige og klare rapporteringslinjer når det gjelder yrkesskader fra operatør og riggselskap inn til tilsynsmyndighet.
  • Med den bakgrunn forpleiningsbransjen nå er i med stort press fra egne kunder ber konferansen om at Industri Energi må pålegge Petroleumstilsynet om å gjennomføre kollektivt tilsyn i hele forpleiningsbransjen offshore. Også hos operatører og riggeiere som driver egen forpleiningstjeneste.