Industri Energi ber Orkla ta samfunnsansvar

tirsdag 12. april 2016

Forbundsstyret i Industri Energi vedtok mandag 11. april følgendeuttalelse angående Orklas planer om å flagge produksjonen av Lano og Solidox til Sverige:

Orkla må vise samfunnsansvar!

Ello-fabrikken i Kristiansund er et 116-år gammelt industrieventyr. I den spede starten ble margarinkasser fra det som den gang het Aktiesmørfabrikken Goma skysset over Vågen i Kristiansund. 116-år med innovasjon og omstilling senere produserer nesten seksti ansatte ved Ello-fabrikken kjente norske merkevarer som Lano, Lypsyl, Solidox, Sterilan og Dr Greve. Det finnes knapt en husholdning i Norge som ikke har minst ett produkt fra fabrikken i hjemmet.

Til tross for den sterke posisjonen disse merkevarene har i Norge, til tross for at fabrikken er lønnsom og til tross for at de har lojale arbeidstakere med ett hjerte som banker for fabrikken vil Orkla flytte fabrikken til Sverige. Det reagerer forbundsstyret i Industri Energi sterkt på!

Orklas historie strekker seg hele 362 år tilbake og startet med gruvedrift på Løkken Verk. Fra Orklas industrivugge med gruvedrift, gjennom en lang æra med smelteverksdrift, og frem til dagens merkevareproduksjon har Orkla nytt godt av svært gunstige rammevilkår i Norge. Samfunnet har stilt opp for Orkla, Industri Energi forventer det samme i retur!

Det fremste rammevilkåret for industriarbeidsplasser i Norge er den norske modellen, med trepartssamarbeidet som et bærende element. Myndighetene legger til rette for produksjon. Arbeidstakerne medvirker på arbeidsplassen, er omstillingsdyktige og tilpasser kravene i lønnsoppgjøret etter konkurranseevnen til bedriften. Av bedriftseierne forventes det samfunnsansvar og investeringer i lønnsomme arbeidsplasser. Orklas hensynsløse utflagging av lønnsom produksjon representerer i så måte et historisk brudd med den norske samfunnskontrakten.

Det ble 8. april gjort kjent at innstillingen fra arbeidsgruppen som har jobbet med utflaggingsprosjektet til styret i Orkla Home & Personal Care er å legge ned Ello i Kristiansund. Det er dramatisk for de 58 ansatte ved fabrikken og det er dramatisk for Kristiansund som opplever en sterkt stigende arbeidsledighet.

Regjeringen har til nå fremhevet store kutt i formueskatten som sitt fremste virkemiddel mot arbeidsledighet. Argumentet har vært at skattekuttene skal føre til investeringer, det er en påstand som ikke lar seg dokumentere at reelt fungerer. Orklas styreleder Stein Erik Hagen er en av de enkeltpersonene som har nytt størst gode av skattekuttene. Samtidig har selskapet hans satt i gang en massiv utflagging av lønnsomme industriarbeidsplasser i Norge. Ikke bare på Ello-fabrikken i Kristiansund, men også saftfabrikken på Gimsøy Kloster og ketchupfabrikken på Rygge. Dette viser helt klart at regjeringas skattekutt ikke er treffsikkert som et tiltak mot arbeidsledighet. Industri Energi forventer at norske myndigheter snarest setter i gang kraftfulle tiltak for å møte arbeidsledigheten.

De over 60 ansatte på fabrikken har levd i uvisshet i lang tid nå. Det er takken for at de alle har jobbet knallhardt for at Orkla i år kan betale ut 2,54 milliarder kroner i utbytte, samtidig som ledergruppen tar ut 15,4 millioner i bonuser. Halvparten av de ansatte på Ello har jobbet mellom 24 og 44 år ved fabrikken. Gjennomsnittsarbeideren er midt i femtiårene. Dette er mennesker som har viet store deler av livet sitt til å sette Orkla i førersetet gjennom innovasjon og stor omstillingsevne. Det ønsker de å fortsette med! Disse arbeiderene har regninger å betale, men ingen millionbonuser å lene seg på om Ello flagges ut. Forbundsstyret i Industri Energi krever at Orkla viser samfunnsansvar og bevarer de lønnsomme industriarbeidsplassene på Ello-fabrikken i Kristiansund.

Les også:Sterkt engasjement mot utflagging av Lano-fabrikken