For mange ulovlig innleide i vaskeri og renseribedrifter

– Ikke skriv under på avtaler du er usikker på, ta kontakt med din tillitsvalgte eller kontakt forbundet for hjelp, oppfordrer Magnus Moen (t.v) og Ommund Stokka i Industri Energi.
– Ikke skriv under på avtaler du er usikker på, ta kontakt med din tillitsvalgte eller kontakt forbundet for hjelp, oppfordrer Magnus Moen (t.v) og Ommund Stokka i Industri Energi.

søndag 7. juni 2015

-Når det gjelder bruken av innleie er vask- og rensbransjen en cowboybransje. Vi må jobbe sammen for å få bort dette problemet, sa Magnus Moen, juridisk rådgiver med hovedansvar for rens- og vaskkampanjen.

Moen åpnet dagtre av vask- og renskonferansen på Gardermoen med et innlegg om innleie og midlertidige ansettelser i denne bransjen.

-Vi er klar over at det er mange innleide i bransjen og at mange av dem er innleid ulovlige. Dette er gjerne folk som ikke kan regelverket i Norge, avtaleverk, organisering, språket og kulturen. Dere som har innleide på arbeidsplassen må følge med, sa Moen til de 70 deltakerne på konferansen.

Solid erfaring fra andre bransjer

Industri Energi har solid erfaring og eksperter på området innenfor innleie og midlertidige ansettelser. -Vi har kjørt 180 saker innenfor oljebransjen på dette, og vi har vunnet alle. Vi har en juridisk avdeling som kan dette. Og nå har vaskeriene en egen jurist som kun skal jobbe med saker fra denne bransjen, sa Moen.

Vask- og rensbransjen er preget av mange innleide arbeidstakere, midlertidig ansatte med gjentatte korte kontrakter og hyppig bruk av vikarer.

– Et av de groveste eksemplene traff jeg på i Kristiansand. På vaskeriet der de til vanlig var 10 fast ansatte og 15 innleide, var de fra mai til september hele 40 innleide.

-Vårt mål er å redusere bruken av innleide. Gjennom kartlegging, bevisstgjøring, tett samarbeid med de tillitsvalgte og søksmål skal vi sammen komme dette problemet til livs, sa Moen.

Midlertidig jobb gir mindre trygghet

– Vi var nylig borti en sak der ei innleid dame fra Litauen ble skadet da en vaskesekk ramlet ned fra taket og traff henne i skulderen. Hun ba verneombudet om at saken ikke skulle bli tatt opp med ledelsen, fordi hun var redd for ikke å få nye vakter senere.

Magnus Moen.

En løsere tilknytning til arbeidslivet fører til mindre jobbsikkerhet. Større grad av midlertidige ansettelser vil gi store konsekvenser for den enkelte arbeidstaker, men også for det norske arbeidslivet generelt. Uten fast jobb får man ikke huslån, verdifull kompetanse forsvinner, og den ansattes medbestemmelse og hms-vern vil bli svakere.

•Den enkelte vet ikke om hun/han har jobb fram i tid. •Det er mye vanskeligere å få lån i banken, da det ofte kreves fast ansettelse, noe som igjen gjør det vanskelig å få etablert seg. •Vanskeligere å stille krav til sjefen både om lønn, arbeidstid og arbeidsmiljø.

-Det skjer en maktforflytning fra arbeidstaker til arbeidsgiver. De med en løs tilknytning ender opp som ufrivillige JA-mennesker, fordi de ikke tør si nei i frykt for å miste oppdrag senere, sa Moen.

-I sum blir friheten og tryggheten for den enkelte mindre.

Oppvask med vask og rens i Norge

-Sammen med våre dyktige tillitsvalgte skal vi fortsette kampen mot unødig bruk av innleie og for fast ansettelse. Dette handler for meg om verdighet. Det handler om hvilket samfunn vi skal overlate til våre barn og barnebarn.

-Vi gir oss aldri i kampen for en trygg og god arbeidshverdag. Frem mot tariffoppgjøret 2016 kommer forbundet til å ha et ekstraordinært fokus på ansatte på vaskeri og renseri-overenskomsten.

-Vi oppfordrer alle i vask og renseribransjene til å organisere seg i Industri Energi. Sammen er vi sterke, avsluttet Ommund Stokka, leder for Arbeidslivsavdelingen på den tre dagers lange konferansen.

Meld deg inn her.