-Fagbevegelsen legger grunnlaget for et sikkert arbeidsliv

Forbundsleder Leif Sande sier fagbevegelsen stadig må tilpasse seg arbeidslivet.
Forbundsleder Leif Sande sier fagbevegelsen stadig må tilpasse seg arbeidslivet.

tirsdag 27. september 2016

Forbundsleder Leif Sande i Industri Energi sier fagbevegelsen legger grunnlaget for et sikkert arbeidsliv. – Derfor må vi også tilpasse oss det framtidige arbeidslivet, sier Sande på forbundets HMS-konferanse.

Industri Energi sin årlige HMS-konferanse arrangeres 27-28. september i Stavanger. Konferansen har rekordstor deltakelse med 150 påmeldte.

-Vi som arbeidstakerorganisasjon må hele tiden være på hugget og ta ansvar for å organisere folk. Vi må tilpasse oss det framtidige arbeidslivet, fordi fagforeningene legger grunnlaget for et sikkert arbeidsliv, sier Leif Sande.

Han peker spesielt på flerbruksfartøyene på norsk sokkel som ikke er omfattet av den norske arbeidsmiljøloven.

-Industri Energi gjør en formidabel jobb i forhold til flerbruksfartøy. Vi krever at på norsk sokkel skal arbeidsmiljøloven gjelde og vi skal også ha norske lønns- og arbeidsvilkår, sier han.

Sande peker også på utviklingen med stadig flere selvstendig næringsdrivende i arbeidslivet. -Industri Energi har tatt konsekvensen av dette og gjør en stor jobb for å organisere disse folkene, sier han.

Aksepterer ikke lavere sikkerhetsnivå

Arbeidsminister Anniken Hauglie aksepterer ikke lavere sikkerhetsnivå.
Arbeidsminister Anniken Hauglie aksepterer ikke lavere sikkerhetsnivå.

På HMS-konferansen forsikrer arbeidsminister Anniken Hauglie at nedgangstidene i oljeindustrien ikke skal være en unnskyldning for å redusere sikkerhetsnivået.

-Vi tar dette på største alvor og vil ikke akseptere et lavere ambisjonsnivå i forhold til sikkerheten. Petroleumstilsynets risikorapport (RNNP) viser en bekymringsfull utvikling. Denne utviklingen er jeg opptatt av å snu. Mitt klare mål er at sikkerheten kontinuerlig skal forbedres, sier hun.

Hauglie sier sikkerhet er ferskvare som alltid må jobbes med.

-Oljebransjen har fokus på kostnadskutt og effektivisering. Mye har skjedd på kort tid, men vi må ikke komme i samme situasjon som gubben med høna som la gullegg, sier hun.

Hauglie viser til at norske arbeidstakere har høy, verdifull kompetanse og ligger på verdenstoppen i forhold til effektivitet.

-Norske arbeidstakere skal ha handlingsrom og trygghet i arbeidslivet. To- og trepartssamarbeid er avgjørende for gode arbeidsforhold og et høyt sikkerhetsnivå. Det må vi må bygge videre på, sier hun.

Mer faglig konferanse enn før

Leder av programkomiteen Anne Helen Wenaas og kurskoordinator Leif Gunnar Rottem.
Leder av programkomiteen Anne Helen Wenaas og kurskoordinator Leif Gunnar Rottem.

Leder i programkomiteen, Anne Helen Wenaas fra Vestbase i Kristiansund, sier man i år har valgt å kjøre et mer faglig og politisk program på HMS-konferansen.

-Vi har valgt å sette mer fokus på arbeidslivsituasjonen og har sikkerhet som en rød tråd gjennom hele konferansen. Det gjør vi fordi vi er inne i en situasjon med omfattende nedskjæringer som kan gå utover sikkerheten, sier Wenaas.

Hun slår samtidig fast at man tradisjonen tro skal ha motivasjonsinnlegg som en sentral del av HMS-konferansen.