En energimelding for kraftig økte strømpriser

Spesialrådgiver Geir Vollsæter i Industri Energi
Spesialrådgiver Geir Vollsæter i Industri Energi

tirsdag 19. april 2016

Energiminister Tord Lien (Frp) har lagt fram en 230 sider lang energimelding uten at han har tatt med konsekvensene for forbrukerne. Spesialrådgiver Geir Vollsæter i Industri Energi oppsummerer at dette er en melding for kraftig økte kraftpriser og redusert støtte til ny kraftproduksjon.

– Dette er en melding kraftprodusentene gnir seg i hendene av, men som dessverre vil ramme forbrukerne av strøm. Vi fikk et forvarsel i forrige uke da Tord Lien forklarte i Dagens Næringsliv at han var lei av lav strømpris.Det var som å høre kraftprodusentene tale, ikke en minister for forbrukerne, poengterer Vollsæter.

Fredag 15. april ble den nye energimeldingen lagt fram. Industri Energi har krevd å få en slik melding siden 2008.

Glemmer forbrukerne og bryter med utredningsplikten

Industri Energikonstaterer at energimeldingen:

  • Vil øke kraftprisene for husholdninger, næringslivet og industrien
  • Vil redusere kraftinvesteringer og true sysselsettingen
  • Vil øke inflasjonen i samfunnet
  • Vil true arbeidsplasser og eksport av produkter foredlet på vannkraft

Meldingen er svært omfattende, men som i tidligere meldingerom kraft og nett så unngår også denne å redegjøre for konsekvensene for forbrukerne. Statistikk og påstander er i stor grad selektiv til fordel for å rettferdiggjøre det uttalte målet om høyere kraftpriser.

– Vi konstaterer at meldingen er ensidig og bryter med regelverket for utredningsplikten, hvor det skal redegjøres for hvilke direkte og indirekte konsekvenser forslagene får for annen part, i dette tilfelle forbrukerne, kommenterer Vollsæter.

Kraftprisene er vital for arbeidsplasser

Kraftunderskuddet i Norge har vært svært alvorlig, og kraftprisene likeså. Store deler av den landbaserte industrien sto ved stupet i 2012 med rekordhøye kraftpriser og et ikke fungerende industrikraftmarked. Vedtaket om grønne sertifikater i 2010 sikret nasjonen investeringer i fornybar kraftproduksjon, og det har omsider senket kraftprisene til et normalt nivå. Et nivå som både industri, næringsliv og befolkningen kan leve med.

Kraftprisene er nå allikevel omlag dobbelt så høye som i år 2000, som var ett rekordår for inntjening i kraftbransjen, ifølge Statistisk Sentralbyrå. Men i2013 ga sittende regjering konsesjon til to nye utenlandskabler som skal eksportere den nye kraften som vi forbrukere har betalt dyrt for. Regjeringen legger også opp til at det skal bygges enda flere kabler til utlandet.

– Et ubestridelig faktum er at den norske krafteksporten vil erstatte norsk gass i utlandet og føre til store tap for næringen og fellesskapet. Regjeringen sier kraftoverskuddet legger til rette for mer industriutvikling i Norge. Men de vet godt at engelskmennene betaler mer for norsk kraft en det norsk næringsliv og industrien har råd til, påpeker Vollsæter.

Skuffer industrien og miljøbevegelsen

Vekst i norsk kraftforeldende industri forutsetter dagens normale kraftpriser, men regjeringen vil likevel øke kraftprisen. Energimeldingen har to krystallklare budskap: kraftprisene skal opp og støtten til ny kraftproduksjon fases ut. Norge går mot kraftunderskudd igjen, og energimeldingen gjør ingenting for å avverge dette, heller det motsatte.

– Vi er skuffet fordi formålet med meldingen er å øke kraftprisene, kraftutbyggere og miljøbevegelsen er skuffet fordi støtten til ny fornybare kraftproduksjon skal fjernes, utdyper Vollsæter.

Han mener det er et stort paradoks at en regjering som legger sin stolthet i næringsnøytralitet, berikerkraftbransje på bekostning av resten av Norge.