Da er Industri Energi sin tiende ungdomskonferanse i gang

Johnny Håvik, leder av Industri Energi sitt Ungdomsutvalg åpner årets ungdomskonferanse på Gardermoen
Johnny Håvik, leder av Industri Energi sitt Ungdomsutvalg åpner årets ungdomskonferanse på Gardermoen

fredag 23. oktober 2015

I dag ønsket Ungdomsutvalget til Industri Energi velkommen til den tiende ungdomskonferansen i forbundets historie. Med over 200 medlemmer, ventelister og et spennende program ligger alt til rette for en fantastisk tredagers konferanse på Clarion Hotell på Gardermoen.

– Dette er den tiende gangen forbundets ungdommer arrangerer konferanse for sine unge medlemmer og den har aldri vært mer populær, sa Johnny Håvik, leder av Ungdomsutvalget da han åpnet ungdomskonferansen.

– For ti år siden ble Ommund Stokka ansatt som ungdomssekretær i forbundet. Han hadde en visjon om at unge industriarbeidere skulle engasjere seg i faglig arbeid, men ble fortalt at det ikke fantes engasjerte ungdommer i forbundet. Det ble kraftig motbevist. På den aller første ungdomskonferansen i 2006 samlet han 30 unge industriarbeidere.

– I dag er det langt over 200 i denne salen, sa Håvik.

Vi må sikre arbeidsplassene våre for fremtiden

Ungdomskonferansen anno 2015
Ungdomskonferansen anno 2015

For ett år siden var ungdomskonferansens deltakere sterkt engasjert rundt Regjeringens forslag til endringer av arbeidsmiljøloven. Frykten for svekkelse i norske arbeidstakeres rettigheter, et mindre organisert arbeidsliv, og retten til å undergrave faste ansettelser som hovedregelen i norsk arbeidsliv var stor.

– Ett år senere vet vi at alle disse utfordringene er blitt enda større. Vi har i dag 120 000 arbeidsledige. Ikke påtyve år har det vært så mange arbeidsledige i Norge, sa Håvik. Spesielt innenfor oljeindustrien. I tillegg vet vi at 6000 yrkesfagselever står uten læreplass.

– Vårt svar må være å styrke Arbeidsmiljøloven, styrke trepartssamarbeidet og å styrke den norske modellen. Vi må legge til rette for et arbeidsliv der flere arbeidere organiserer seg:

•med faste ansettelser •med små forskjeller, men store muligheter •med frihet til å si i fra og til å ta initiativ

– Denne helgen skal vi bruke på å diskutere nettopp dette.

For å vise hvor galt det kan gå når samfunnet drar i feil retning kommer Gareth Lane fra Storbritannia for å fortelle hva resultatet av en 30 år lang kamp mot britiske arbeidere har ført til. I tillegg kommer blant annet leder av Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom, Ingrid Aspelund og snakker om flyktningekrisen anno 2015. Det blir verksteder og ikke minst valg av det sentrale ungdomsutvalget.

Skrøt av ungdommene

Nestleder Frode Alfheim gjestet konferansen for første gang. Han var imponert over arbeidet som er lagt ned og for programmet.

– I LO er det kjent og akseptert at Industri Energi driver det beste ungdomsarbeidet i LO-familien, og mange andre forbund kopierer dere. Dette er en sterk annerkjennelse av det arbeidet dere driver med, og det må dere fortsette med, sa Alfheim.

– Dere må snakke til ungdommene i de politiske partiene og fortelle dem at vi fortsatt skal ha en levedyktig industri både på land og til havs. Vi blir nødt til å overbevise den norske befolkningen at vi skal ha livets rett. Både for å ha et godt arbeidsliv, sikre verdifull kompetanse og teknologi som gjør at vår industri er verdens reneste. Mesteparten av energien vi bruker kommer fra ren norsk vannkraft som er billig å produsere.

Alfheim snakket også om årets statsbudsjett.

–Regjeringen henter en rekordhøy andel av statsbudsjettets inntekter fra Oljefondet. På tross av dette kommer ikke regjeringen med noen tiltak for å sikre arbeidsplasser og kompetanse i en næring som sliter i motbakke, men er forventet bedring om få år.