Ber om orientering om nytt plattformkonsept

Nestleder Frode Alfheim ønsker orientering om ny type plattformer.
Nestleder Frode Alfheim ønsker orientering om ny type plattformer.

fredag 18. desember 2015

Industri Energi ber Petroleumstilsynet om orientering rundt sikkerheten på ubemannet brønnhodeplattform. –Vi må være sikre på at slike konsept ikke går utover sikkerheten, sier nestleder Frode Alfheim i Industri Energi.

Olje- og energiminister Tord Lien fikk i dag overlevert utbyggingsplanen for prosjektet Oseberg Vestflanken 2 av Statoil.

Utbyggingen kommer til å representere noe helt nytt på norsk sokkel, nemlig en ubemannet brønnhodeplattform, uten fasiliteter, helikopterdekk eller livbåter. Konseptet har blitt kalt «subsea on a stick» og kan bli aktuelt for flere nye utbygginger på sokkelen.

Industri Energi har tatt tak i saken og bedt om møte med Petroleumstilsynet for en orientering rundt sikkerhetsaspektet på slike konsept. Dette møtet vil bli avholdt i januar.

-Vi er tilhengere av teknologiutvikling som gir forlenget levetid og økt utvinning på sokkelen, men vi må være sikre på at det ikke går utover sikkerhet og beredskap for ansatte på sokkelen, sier Frode Alfheim.

Utfordringer

Selv om de nye plattformene normalt vil være ubemannet, vil det i perioder være folk på installasjonene, blant annet for å utføre reparasjoner og vedlikehold.

Det nye konseptet medfører således en del utfordringer knyttet til blant annet personelltransport og evakuering.

-De planene Industri Energi er kjent med innebærer et konsept hvor man ikke har helidekk, livbåtstasjon eller noen form for oppholdsrom på den ubemanna brønnhodeplattformen, sier Alfheim.

Forflytting av personell er planlagt med skip og gangbro over til installasjonen. Det vil muligens settes opp redningsstrømpe som evakueringsmiddel.

Arbeidstakermedvirkning

Industri Energi i Statoil har nå en aktiv dialog med selskapet for å finne gode løsninger, men i tidlig fase av arbeidet med konseptet var det dårlig involvering av de ansattes organisasjoner.

-Det er tatt opp med Statoils ledelse og vil bli fulgt opp, sier Alfheim og understreker at dette også er tatt opp med Ptil.

-Framover vil det bli mange prosjekter i lys av arbeidet med kostbesparelser. Det er viktig at både industri og tilsynet påser at arbeidstakernes organisasjoner involveres allerede fra start i slike prosesser, sier Frode Alfheim.