Bekymringsfull negativ sikkerhetstrend i Statoil

Forbundssekretær Håkon Bjerkeli er bekymret over HMS-utviklingen i Statoil.
Forbundssekretær Håkon Bjerkeli er bekymret over HMS-utviklingen i Statoil.

fredag 28. oktober 2016

Sikkerhetstrenden i Statoil har vært utelukkende negativ måned for måned i hele år. – Nå må ledelsen ta grep om sikkerheten og vurdere grundig om den negative trenden har sammenheng med kostnadskuttene i selskapet, sier forbundssekretær Håkon Aasen Bjerkeli i Industri Energi.

Etter seks alvorlige hendelser på Statoil-opererte felt og anlegg de siste to ukene er Industri Energi svært bekymret.

-En kan alltids håpe at dette er en tilfeldighet, men hendelsene kommer påfallende tett og jeg er alvorlig bekymret for at hendelsene skjer som en følge av kostnadskuttene som er gjort i Statoil de siste årene, sier forbundssekretær Håkon Aasen Bjerkeli i Industri Energi.

Fra Statoil har det til nå i år blitt sendt60 varsel om alvorlige hendelser til Petroleumstilsynet (Ptil).

Bjerkeli er særlig bekymret over at de mange hendelser der gassalarmer har blitt utløst. –Når gassalarmen går kan det være lekkasje av hydrokarboner. Slike hendelser har storulykkepotensial og er svært bekymringsfulle, sier han.

Må avdekke årsaker

Ptil har denne uken kalt Statoils norske ledelse på teppet, men Bjerkeli understreker at et slikt møte må vise igjen i praksis ute på feltene og på landanleggene.

-Statoil-ledelsen må nåvise hvordan den skal opprettholde sikkerheten, ikke bare med ord.Ledelsen må slutte å si at kostnadskuttene ikke skal gå utover sikkerheten, men heller se nøye etterhva kuttene deres faktisk fører til,sier han.

Saken om manglende IT-sikkerhet, som kan ha store konsekvenser, er et eksempel på det.

Han mener Statoil må granske hver enkelt hendelse for å avdekke årsakssammenhenger.

Trenger hyppigere tilsyn

Bjerkeli forventer at Ptil nå innser at sikkerheten på norsk sokkel faktisk står ved et veiskille og at det følger opp aktivitetene i petroleumssektoren mer aktivt.

-Petroleumstilsynet må gjennomføre hyppigere tilsyn og i Statoil må en forvente mer helhetlig risikostyring. Det betyr at kompetanse om for eksempel sikkerhet og beredskap skal ivaretas, og at selskapet ser den framtidige utfordringen ved at kompetanse forsvinner, sier han.

Bjerkeli legger til at Industri Energis tillitsvalgte jobber tett med ledelsen i Statoil og følger opp disse spørsmålene der.