Ansatte på Ello kjemper for å beholde sine lønnsomme arbeidsplasser

Hovedtillitsvalgte Unni Garberg i Industri Energi har jobbet på Ello i 34 år.
Hovedtillitsvalgte Unni Garberg i Industri Energi har jobbet på Ello i 34 år.

onsdag 9. mars 2016

I januar offentliggjorde Orkla at de vurderer å flytte de lønnsomme arbeidsplassene på Ello i Kristiansund til Sverige. De ansatte står nå på for å beholde arbeidsplassene sine.

– De ansatte står nå på for å beholde arbeidsplassene sine. Vi har ikke gitt opp, men det er en tung prosess, forteller hovedtillitsvalgte Unni Garberg i Industri Energi.

Hun har jobbet på Lilleborgs avdeling Ello i 34 år, og hun har ikke fryktet for arbeidsplassen tidligere.

Ello er 116 år gammel, og fabrikken startet opprinnelig med smørproduksjon. I dag har de 71 ansatte, hvorav 55 er organisert i Industri Energi.

Tungt å vente på avgjørelsen

De tillitsvalgte fikk vite om planene med å legge ned den 6. januar i år. Tillitsvalgte fra Orklas bedrifter var invitert til Kongsvinger, og Garberg husker dagen godt.

– Vi syntes alle at det var en forferdelig tung beskjed, forteller hun.

De tillitsvalgte er nå med i prosessen før endelig vedtak om Ellos framtid skal tas i styret til Orkla den 2. mai. Garberg forteller at ventetiden oppleves tung.

– Det er ikke noe kjekt for oss. Samtidig går vi med overskudd, så vi er ingen tapsbedrift, påpeker hun.

Alternativet er å flytte produksjonen til Falun i Sverige, hvor Orkla har en fabrikk som også produserer hygieneprodukter. Fire av merkevarene som produseres hos Ello i dag, kan ikke produseres utenfor Norge på grunn av lovreguleringer. Om produksjonen flyttes vil derfor Garberg jobbe for å beholde produksjonen merkevarene som ikke kan flagges ut.

Verst for de eldste arbeiderne

Kutt i industrien har gitt Kristiansund en stor økning i arbeidsledighet, og skulle de Ello-ansatte miste jobben møter de et tøft arbeidsmarked.

– Det er trasig at mange på arbeidsplassen har over 35 års ansiennitet, men nå risikere de å ikke kunne gå av med AFP. Sånn sett er situasjonen verst for de eldre, påpeker Garberg.

Ved en eventuell nedleggelse er de ansatte blant annet lovet støtte til etterutdanning, men Garberg tror mange i en slik situasjon vil bli arbeidsledige. Samtidig vurderer også Orkla å flagge ut produksjonen på Gimsøy i Skien til Sverige.

Advarer mot kompetansetap

Johnny Håvik i samfunnspolitisk avdeling i Industri Energi var sammen med nestleder Frode Alfheim på besøk på Ello i slutten av februar.

– Ello har drevet med omstilling i 116 år. De har produsert hundrevis av ulike produkter. Denne omstillingsevnen og kunnskapen kan du ikke flytte til Sverige, påpeker Håvik.

Håvik er kritisk til å flagge ut produksjonen til Falun, hvor Orklas fabrikk i dag produserer fem ganger så mye som Ello.

– Orkla får godene fra frontfagsmodellen vi har i Norge. Men skal vi holde igjen i lønnsoppgjøret for å sikre norske arbeidsplasser, må de også kunne holde litt igjen- og ikke legge ned lønnsomme arbeidsplasser, mener han.

Samarbeidskomiteene Kjemiske Bransjer og Møbel vedtok 8. mars en støtteerklæring til de Ello-ansatte. Les uttalelsen her.