Advarer arbeidsministeren om den negative sikkerhetsutviklingen offshore

Johnny Håvik, Frode Alfheim og Håkon Aasen Bjerkeli var i møte med arbeidsministeren mandag. Foto: Atle Espen Helgesen
Johnny Håvik, Frode Alfheim og Håkon Aasen Bjerkeli var i møte med arbeidsministeren mandag. Foto: Atle Espen Helgesen

mandag 20. juni 2016

-Politiske signaler om mulig fri flyt av rigger på tvers av grensen er uakseptabelt for oss og vil bidra til å trekke sikkerheten på sokkelen i feil retning, sa nestleder Frode Alfheim i Industri Energi i et møte med arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie mandag.

På bakgrunn av en rekke ulykker og hendelser på sokkelen det siste året, og en tydelig negativ utvikling i Petroleumstilsynets risikorapport har Industri Energi bedt om møte med arbeids- og sosialministeren.

-Vi er bekymret for den negative utviklingen vi ser i sikkerheten offshore. Vi ser at risikostatistikk går i feil retning ettersom kostander kuttes i bransjen, sier Frode Alfheim i møtet med arbeidsminister Anniken Hauglie (H) mandag.

Han er klar på at forbundet ikke kan peke på konkrete sammenhenger mellom kostnadskutt og økt risiko, men det er nærliggende å tro at det er sånn.

-Det er summen av kuttene som skjer som gjør oss bekymret, sier Frode Alfheim og understreker at det er særdeles viktig at partsdialogen fungerer, særlig i krevende tider.

Frykter fri flyt av rigger

Alfheim peker spesielt på rapporten om fri flyt av rigger på tvers av grensene i Nordsjøbassenget.

– Vi opplever at en rekke toppmoderne norske borerigger nå ligger i opplag langs kysten. Vi aksepterer ikke at britiske rigger, som ifølge dagens regelverk ikke er gode nok for norsk sokkel, skal kunne bypasse våre rigger når aktiviteten tar seg opp igjen.

-Hvis det åpnes for at en britisk godkjent rigg automatisk skal bli godkjent i Norge, vil det bety full krasj for vårt samarbeid på dette området. Økt aktivitet på norsk sokkel skal skje med de riggene som er bygd og designet for operasjoner på norsk sokkel. Dette er særlig viktig når vi snart skal i gang med leteboring i nyåpnede områder i Barentshavet, sier Alfheim.

I møtet peker Frode Alfheim også på nødvendigheten av godt trepartssamarbeid med reell arbeidstakermedvirkning, mulige trusler mot helikoptersikkerheten, tapskontrakter i oljenæringen og flerbruksfartøyproblematikken.

Skal være best i verden

Arbeidsminister Anniken Haulie (tv) hadde satt av god tid til møtet med Industri Energi. Foto: Atle Espen Helgesen
Arbeidsminister Anniken Haulie (tv) hadde satt av god tid til møtet med Industri Energi. Foto: Atle Espen Helgesen

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie slår i møtet med Industri Energi fast at norsk sokkel skal være best i verden på helse, miljø og sikkerhet (HMS).

-Jeg er opptatt av at vi skal være verdensledende på HMS. Folkene som drar på jobb ute på sokkelen skal komme trygt hjem. Jeg kan forsikre at denne regjeringen er opptatt av sikkerhet. Oljebransjen er viktig for nasjonen og norsk petroleumsproduksjon er viktig globalt sett, fordi vi ses på som en seriøs og stabil produsent. Sikkerhet er også en viktig del av det bildet.

Hauglie understreker at helse, miljø og sikkerhet er ferskvare som man hele tiden må jobbe med, også på regelverkssiden.

-Vi må jobbe med sikkerhet kontinuerlig. Arbeidsdepartementet og Petroleumstilsynet følger nøye med på utviklingen som skjer og vi tar dere på alvor, sier hun og bekrefter at man i nedgangstider må være ekstra påpasselig sånn at kostnadskuttene ikke går ut over sikkerheten.

– Jeg skal ikke kompromisse på HMS, forsikrer Hauglie.

Frode Alfheim er fornøyd med tilbakemeldingene han fikk fra ministeren, men påpeker samtidig at Hauglie må bevise at hun mener alvor.

-Signalene om at vi skal være verdensledende på HMS og at kostnadskutt ikke skal gå på bekostning av sikkerheten er positive styringssignal. Det som er viktig nå er at Hauglie tar konsekvensene av det hun sier når beslutninger rundt regelverket for flerbruksfartøy skal tas i høst og at hun legger vekk rapporten om fri flyt av rigger, sier Frode Alfheim.