Vinnere av utdanningsprisen


Vinnere av FLTs utdanningspris 2023 ble invitert til forbundsstyrets møte for å presentere sine oppgaver og motta prisen. Vinnerne er to byggingeniører og tre fagskolestudenter som til sammen vinner 150.000 kroner. Felles for vinnerne er fokuset på bærekraft i oppgavene. Det er fortsatt mulig å søke årets utdanningspris.

Kjetil Mikaelsen, Sam-André Berge og Steffen Kristiansen jobbet allerede i Returkraft, da de tok fagskoleutdanning. Ingen av dem hadde sett for seg at det skulle resultere i en utdanningspris. Det hadde heller ikke Nora Johanne Lundgreen og Karoline Willersrud Brosg, som søkte prisen etter de fikk høre om den av sin veileder ved Institutt for bygg- og miljøteknikk på NTNU.

– Vi er glade for at veileder nominerte oppgaven vår til prisen. Det er en god ting å ha på CVen og pengene kommer godt med, sier de to ingeniørene. Det er de tidligere fagskolestudentene ikke uenig i, men utgangspunktet for å velge bærekraft som tema var forskjellig.

PRESENTASJON: Fagskolestudentene presenterte sin oppgave for forbundsstyret. Foto: Marit Gabler
PRESENTASJON: Fagskolestudentene presenterte sin oppgave for forbundsstyret. Foto: Marit Gabler

Reduserte utslipp på egen arbeidsplass

For kollegene fra Returkraft var utgangspunktet å forbedre produksjonen. Returkraft brenner rundt 130 000 tonn restavfall i året. Ved forbrenning av avfallet dannes det forurensninger som håndteres i renseanlegget, og det er her oppgaven, Reguleringsoptimalisering for å redusere SO2-utslipp, kommer inn.

En av forurensningene som håndteres i renseanlegget er svoveldioksid (SO2). Etter at prosessen ble optimalisert, har SO2- utslippene har blitt redusert med 24 prosent. Les mer om det her

Vinnerne ga forbundsstyret en detaljert presentasjon, noe som fanget salens interesse. Mange kjente igjen egen arbeidshverdag og vinnere fikk flere spørsmål i etterkant.

Grønn byggebransje

– Potensialet er stort for ombruk i bygge- og anleggsbransjen i Skandinavia. De rikeste landene står for omtrent halvparten av CO2 utslippene. Ombruk kan lønne seg både for miljøet og økonomien, innledet ingeniørene. Begge valgte bærekraft som tema grunnet interesse.

– Teoridelen av oppgaven er både relevant og imponerende da den bygger på et omfattende litteraturstudium. Sammenligningen av nordiske land innen både virkemidler og praksis er ny kunnskap. I oppgaven er problemstilling og forskningsspørsmål besvart på en systematisk og vitenskapelig måte, skriver juryen om masteroppgaven Ombruk i bygge- og anleggsbransjen i Skandinavia.

FIKK UTDANNINGSPRIS: Nora Johanne Lundgreen og Karoline Willersrud Brosg sammen med nestleder Merete Jonas. Foto: Marit Gabler

Fortsatt mulig å søke utdanningsprisen

Det er fortsatt mulig å søke utdanningsprisen 2024, da fristen er utsatt til 1. oktober.

Utdanningsprisen deles i to kategorier med 75.000 kroner til hver vinner. Studenter fra tekniske fagskoler med hovedprosjektoppgave om teknikk og teknologi kan søke på den ene prisen. Studenter med bachelor- og masteroppgaver innen teknikk og teknologi kan søke den andre. Oppgaver innen ledelse, organisasjon eller økonomi kan også vurderes innen begge kategorier når oppgaven har en klar teknologisk relasjon.

Det er veileder eller utdanningsinstitusjonen som må nominere oppgavene. Oppgavene vurderes av en jury oppnevnt av forbundsstyret.

Juryen består av: Henning Skau, juryleder og AU-medlem, Ole Gunnar Søgnen, professor ved Høgskolen på Vestlandet, Lauritz Haringstad Løvø, tidligere Adm-direktør på Malm Orstad, Eirik Hågensen, rektor ved Fagskolen i Viken og Annik Magerholm Fet, viserektor ved NTNU i Ålesund. I 2024 bytter utdanningsprisen navn, i tråd med det nye navnet Forbundet Styrke. Last ned fagjuryens omtale av vinner-oppgavene