Et viktig steg for norsk oljeindustri og for Finnmark

Frode Alfheim sier Johan Casterg er viktig for videreutviklingen av norsk sokkel.
Frode Alfheim sier Johan Casterg er viktig for videreutviklingen av norsk sokkel.

tirsdag 13. desember 2016

Statoil har bestemt å fortsette arbeidet med å få bygd ut Johan Castberg-feltet i Barentshavet. – Det er et svært viktig steg for norsk oljeindustri og for Finnmark, sier Frode Alfheim, nestleder i Industri Energi.

Partnerskapet i Johan Castberg har besluttet å modne prosjektet videre mot en endelig investeringsbeslutning til neste år.

Nå som den såkalte DG2 er besluttet, går startskuddet for forprosjektering av de ulike byggeklossene i prosjektet. I tillegg starter arbeidet med å utarbeide hovedkontraktene i prosjektet og de viktigste utstyrsleveransene.

Nestleder i Industri Energi, Frode Alfheim, sier det er gledelig at Statoil holder progresjonen oppe på utviklingen av Johan Castberg, selv oljeprisen lenge har ligget i underkant av 50 dollar per fat.

Kjærkomne oppdrag

Alfheim påpeker at feltutviklingen i Barentshavet er viktig for Industri Energis medlemmer i Statoil, og at mange produksjonsbrønner vil gi kjærkomne oppdrag for rigger og innen oljeservice.

– Det er ikke mange prosjekt på denne størrelsen som ligger i løypa, så jeg håper at norsk leverandørindustri, og nordnorske bedrifter får store andeler i byggeprosjektet.

Investeringsanslaget for Johan Castberg er på 50–60 milliarder kroner.

Presser på for oljeterminal

Slik vil Statoil og partnerne bygge ut Johan Castberg i Barentshavet. Ill: Statoil
Slik vil Statoil og partnerne bygge ut Johan Castberg i Barentshavet. Ill: Statoil

Frode Alfheim sier også til at Industri Energi kommer til å legge press på Statoil og andre operatører i Barentshavet for å få på plass en omlastingsterminal på Veidnes iNordkapp kommune.

– Vi forventer at Lundin og OMV vil være tjent med en slik infrastruktur for sine felt i Barentshavet, sier han.

Planen for Johan Castberg innebærer en endelig investeringsbeslutning i løpet av 2017, før plan for utbygging og drift (PUD) blir levert.

Viktig milepæl

Lill-Heidi Bakkerud som er konserntillitsvalgt for Industri Energi i Statoil sier Johan Castberg-prosjektet nå har nådd en viktig milepæl.

– Det er et godt signal at partnerskapet har besluttet å gå videre med Castberg-prosjektet, sier Bakkerud og påpeker at Statoils ansatte trenger langsiktige arbeidsoppgaver og stadig nye prosjekter som sikrer framtiden på norsk sokkel.

– For våre medlemmer er dette med på å trygge arbeidsplasser både i planleggings-, utbyggings- og driftsfasen av feltet, sier hun.