Uttalelser fra studentkonferansen til Industri Energi i Stavanger

Studentkonferansen i Stavanger 30.september-2.oktober.
Studentkonferansen i Stavanger 30.september-2.oktober.

fredag 7. oktober 2016

Studentkonferansen til Industri Energi vedtok en rekke uttalelser 30.september-2.oktober i Stavanger: Rett til selvbestemmelse i Vest-Sahara, behold verdiskapningen i landet, nei til at private skal bygge strømkabler til utlandet, og øk statusen til teknisk fagskole.

Dessuten støttet studentkonferansen streiken i oljeservice. Vi bringer her et utdrag av uttalelsene.

Når det gjelder Vest-Sahara, er menneskerettighetssituasjonen ytterst vanskelig for Saharawier som er på flukt i sitt eget land under marokkansk okkupasjon. Studentkonferansen mener at saharawiene må få valget om de ønsker å innlemmes som en del av Marokko gjennom en folkeavstemning. Foreløpig har denne prosessen blitt usatt og trenert av marokkanske myndigheter.

Studentkonferansen er sterkt kritisk til at private selskaper skal få rett til konsesjon for bygging av strømkabler til utlandet. Det skal heller ikke bygges flere kabler til utlandet så lenge vårt kraftbehov er tilfredsstilt, heter det i uttalelsen.

Teknisk fagskole

Studentkonferansen er også opptatt av at verdiskapningen skal beholdes i landet. By og land – hand i hand er et slagord som er blitt mindre relevant etter hvert som bybefolkningen vokser. Dette er ikke en ønskelig utvikling. Økonomisk vekst må spille på samfunnets styrker og sørge for verdiskapning i hele landet. Det er innlysende at norske ressurser må videreforedles i Norge. Det må bli lokal leveringsplikt med større tilrettelegging for lokal foredling av norske ressurser.

Studentkonferansen ønsker å øke statusen på teknisk fagskole. Dette er en videreutdanning på lik linje med annen videreutdanning, og bør behandles slik. Vi ønsker at bedrifter i landet vurderer teknisk fagskole på lik linje med ingeniører fra høyskolen, da dette ikke er en beskyttet tittel, heter det i uttalelsen.