Utflaggingen av Lano-fabrikken: En stygg ripe i lakken for Orkla

Fra venstre: Ansatterepresentant i styret, Borghild Hjortnes, nestleder Frode Alfheim i Industri Energi, og hovedtillitsvalgt Unni Garberg i Industri Energi
Fra venstre: Ansatterepresentant i styret, Borghild Hjortnes, nestleder Frode Alfheim i Industri Energi, og hovedtillitsvalgt Unni Garberg i Industri Energi

tirsdag 26. april 2016

Styret i Orkla Home & Personal Care valgte tirsdag 26. april å flagge ut produksjonen ved Lano-fabrikken i Kristiansund til Sverige. Nestleder Frode Alfheim i Industri Energi mener at Orkla svikter sitt samfunnsansvar, og at regjeringen bommer med sin næringspolitikk.

Om lag 60 personer mister jobben når den 116 år gamle fabrikken Ello legges ned.

– Dette er en stygg ripe i lakken for Orkla. Når de nå flagger ut lønnsomme arbeidsplasser, fraskriver de seg alt samfunnsansvar og sender trofaste ansatte ut i arbeidsledighet, kommenterer Alfheim.

Nestlederen understreker at nedleggelsen får konsekvenser langt utenfor portene på Ello.

– Dette er en dag som legger mørkeblå skyer over hele lokalsamfunnet. Nedgangstidene i petroleumsnæringen har allerede rammet Kristiansund hardt, arbeidsledigheten har økt med over 60 prosent det siste året. Den høye ledigheten gjør at det blir steintøft for lokalsamfunnet å håndtere nedleggelsen av hjørnesteinsbedriften, forteller Alfheim.

Enorm innsats

Beslutningen skulle egentlig tas mandag 25. april, men ble utsatt med én dag da en gruppe lokale investorer kom på banen i tolvte time med ønske å bidra økonomisk for å redde fabrikken.

– Vi hadde forhåpninger til at dette bidraget, sammen med den enorme innsatsen de ansatte har lagt ned for å redusere kostnader, ville redde den tradisjonsrike fabrikken, sier Alfheim.

Nestlederenroser samtidig tillitsvalgt Unni Garberg som de siste månedene har kjempet døgnet rundt for at Ello skal bestå.

– Vi krever at Orkla nå bidrar aktivt for å skape ny næringsvirksomhet i Kristiansund og at de i vare tar de ansatte på Ello-fabrikken på verdig og god måte. Det blir Orkla sitt ansvar å sørge for at de lojale medarbeiderne i Kristiansund får nye jobber, sier Alfheim.

 

Bevis på feilslått næringspolitikk

Regjeringen har gjentatte ganger sagt at Norge er for oljeavhengig, og at store omstillinger må til. Men arbeidsledigheten stiger raskt, og det er ikke bare i petroleumsnæringen folk mister jobbene sine. Orkla legger nå ned de lønnsomme industriarbeidsplassene på land som regjeringen har hevdet at de satser på.

– I dag ser vi et bevis på at regjeringens næringspolitikk bommer stygt. De hevdet at milliardene de ga i skattekutt til de rikeste, ville skape arbeidsplasser. Skattekuttene har vært regjeringens hovedsatsing, og nå flagges likevel lønnsomme arbeidsplasser ut, påpeker Alfheim.

Industri Energi og lokale tillitsvalgte møtte tirsdag 19. april næringsminister Monica Mæland (H) for å snakke om Orklas utflaggingsplaner. Ministeren har bedt om et møte med Orkla, men etter det Industri Energi er kjent med var ikke møtet gjennomført da avgjørelsen om utflagging av Ello ble tatt mandag morgen.

 

Tillitsvalgt ser mørkt på fremtiden

Hovedtillitsvalgt Unni Garberg i Industri Energi ved Ello deltok selv på styremøtet. Hun har liten tro på at Orkla på sikt vil tjene på å utvikle og produsere varer til det norske markedet i Sverige.

– ­Det er uvirkelig og ufattelig trist å miste min arbeidsplass gjennom 34 år. Men ikke minst er det vanskelig å tenke på mine gode kolleger som nå blir arbeidsledige. Mange familier blir rammet av denne beslutningen, påpeker Garberg.

Gjennomsnittsarbeideren ved Ello er midt i femtiårene, og mange risikerer å ikke kunne ta ut avtalefestet pensjon (AFP) som følge av nedleggelsen.

Setter pris på all støtten

For Garberg og de ansatte på fabrikken har det vært lange og tunge måneder siden Orkla den 6. januar ga beskjed om at de vurderte å flagge ut de lønnsomme arbeidsplassene på Nordmøre.

– Vi er mange som nå går en vanskelig tid i møte. Vi har lagt ned store deler av arbeidslivet vårt på fabrikken, og nå føler vi at vår mangeårige arbeidsgiver har sviktet oss, sier Garberg.

Som et lyspunkt i prosessen trekker Garberg fram støtten hun og de andre ansatte har fått. Som 2. april da nesten 1000 mennesker stilte opp i Kristiansund på en markering for å beholde produksjonen av Lano, Solidox, Dr Greve og de andre hygieneartiklene i Norge.