– Tilgang på kompetent arbeidskraft er utrolig viktig

Forbundsleder Frode Alfheim i IE&FLT fremhevet behovet for arbeidskraft, i tillegg til energi, under et frokostmøte der utfordringer og løsninger for fremtiden i norsk industri ble diskutert.

Forbundslederen forklarer hva han mener.

– Vi har forhandlet fram en ny CO2-kompensasjonsordning som gjør at vi allerede ser investeringer, og det betyr at de bedriftene som investerer, ikke bare har troen på dagens produksjon, men også på fremtidig produksjon i Norge. Så i dag er tilgang på kompetent arbeidskraft svært viktig, sier han.

Tegn på at ting går bra

Alfheim sier at når det ønskes mer kompetent arbeidskraft, betyr det faktisk at ting går bra, siden det viser at bedriftene ønsker flere folk i arbeid.

Frokostmøte om norsk industri. Forbundsleder Frode Alfheim til venstre, og Aps nestleder Jan Christian Vestre til høyre. Foto: Egil Brandsøy.

Han sier at ansvaret ligger ikke bare på industrien, men også på offentlig sektor, for å åpne opp for å ta inn folk som kanskje ikke har klart karakterkravene i videregående skole, eller som er delvis arbeidsuføre.

– Det er viktig at vi når dem som har falt utenfor statistikken, og sørger for at vi får loset dem inn i arbeidslivet, sier han.

– Det er avgjørende for dem som har behov for å komme inn, å få en praktisk tilnærming til fag og ta det teoretiske etter hvert, legger han til.

Alfheim understreker at han tror norsk industri gjør dette i større grad nå enn før, og mener det også må skje i andre sektorer som trenger arbeidskraft i dag og i årene fremover.

Viktig å satse på fagarbeiderne

Tidligere næringsminister Jan Christian Vestre, som i dag er både helse- og omsorgsminister og Aps nestleder, understreket at det er viktig å satse på kompetanse og på fagarbeiderne i Norge.

Aps nestleder Jan Christian Vestre. Foto: Egil Brandsøy.

Vi må løfte yrkesfagene, sier han.

– Det er flere ungdommer som velger yrkesfag i dag. Det handler om å styrke skolene våre, som fagskolene, høgskolene og universitetene, sier han.

Fikk takk fra forbundslederen

Alfheim takket den tidligere næringsministeren fra scenen under frokostmøtet, som ble avholdt på Oslo Kongressenter.

– Jan Christian var næringsminister i en ganske tøff periode for hele det norske samfunnet, med stor usikkerhet for norsk næringsliv og industri generelt. Han har vi hatt mye dialog med, og vi har greid å både balansere og ta vare på det vi har, men også prøve å legge til rette for mer investering i norsk industri, sier han.

Frokostmøte om norsk industri. Foto: Egil Brandsøy.