-Ta vare på partssamarbeidet

tirsdag 9. juni 2015

– I krevende tider er det spesielt viktig å ta vare på partssamarbeidet, sa Frode Alfheim, nestleder i Industri Energi på Sikkerhetsforums årskonferanse.

Frode Alfheim viste til hvordan forbundet, bedriftene og myndighetene samarbeidet da landindustrien ble rammet av finanskrisen i 2008.

-Gjennom godt samarbeid klarte vi å forbedre rammebetingelsene. Det har styrket landindustrien, som nå preges av optimisme og framgang. I dagens situasjon, med kutt og nedbemanninger i oljeindustrien, er det spesielt viktig å ivareta to- og trepartssamarbeidet, sa Alfheim på Sikkerhetsforums årskonferanse i Stavanger tirsdag.

Lang tidshorisont

Han påpekte at man må ha lang tidshorisont og innse at det er nødvendig å fortsatt lete etter og produsere olje og gass på norsk sokkel i lang tid framover.

-Bransjen må derfor opptre fornuftig og unngå for harde kutt. Og husk at nedbemanninger først og fremst rammer de unge. Harde kutt nå vil skade omdømmet og gjøre det vanskelig å rekruttere folk når man igjen opplever bedre tider.

Ta lærdom

Alfheim viste dessuten til forrige krise, rundt årtusenskiftet, da oljeprisen lå nede på ti dollar fatet. Han sa at vi må ta lærdom av situasjonen den gang.

-Da var det virkelig krise og mange så ingen utsikter for oljeindustrien. Letingen stoppet helt opp. Partene satte seg da sammen og etter hvert ble vi enige om en rekke punkter som har hjulpet bransjen framover, blant annet ble vi enig om å øke mangfoldet på sokkelen og vi fikk på plass bedre avskrivningsregler for letekostnader.

Kontinuerlig forbedring

Fellesforbundets fagligpolitiske leder, Jeanette Moen, sa på årskonferansen at det er greit å kutte kostnader, men hun understrekte at det er forskjell på å kutte til beinet og skjære over beinet. Mens Petroleumstilsynets direktør Anne Myhrvold sa at bransjen må tenke langsiktig.

-Jeg er opptatt av kontinuerlig forbedring av sikkerheten, og partssamarbeid er klart viktig i det bildet, sa hun og understrekte at det bør være mulig å både effektivisere og samtidig forbedre sikkerheten og arbeidsmiljøet.