Streiken er nødvendig for å utlikne forskjeller i oljeindustrien

Klubblederne Atle Bertelsen (Baker Hughes) og Kjell Vestly (Oceaneering) sier oljeserviceansatte er de mest fleksible i hele næringen.
Klubblederne Atle Bertelsen (Baker Hughes) og Kjell Vestly (Oceaneering) sier oljeserviceansatte er de mest fleksible i hele næringen.

onsdag 5. oktober 2016

Tillitsvalgte i oljeservice er tydelige på hva oljeservicestreiken handler om. – Vi streiker for at oljeserviceansatte skal være like mye verdt som andre i oljenæringen, sier klubblederne som er i streik.

Klubblederne i Schlumberger, Halliburton, Baker Hughes og Oceaneering understreker at det ikke var ønskelig, men helt nødvendig å gå til streik mot Norsk olje og gass på oljeserviceavtalen.

-Det er nødvendig å streike fordi det er akkurat like belastende for meg å jobbe nattskift som for de ansatte innen operatør, boring og forpleining, men arbeidsgiverne vil ikke gi oss samme nattillegg, sier klubbleder Kjell Vestly i Oceaneering.

Han viser til at operatør/boring/forpleining fikk 1,50 kroner ekstra på nattillegget i årets tariffoppgjør, mens oljeservice bare ble tilbudt 1 krone.

-Hvis vi hadde akseptert 50 øre mindre nå hadde vi beveget oss i en retning med å lempe på kravene. Det ville på sikt ført til enda større forskjeller mellom oljearbeidere, sier han.

Vestly sier arbeidsgiverne også angriper disponibelordningen, til tross for at oljeserviceansatte allerede er de mest fleksible i hele næringen.

Skal ha reelle forhandlinger

Klubbleder Aase Fintland i Schlumberger sier NOG ikke viste noen vilje til å forhandle.
Klubbleder Aase Fintland i Schlumberger sier NOG ikke viste noen vilje til å forhandle.

Klubbleder Aase Fintland i Schlumberger mener Industri Energi måtte markere at forbundet skal ha reell forhandlingsrett på oljeserviceavtalen.

– Vi har ikke hatt reelle forhandlinger i dette oljeserviceoppgjøret. Norsk olje og gass ga oss et ferdig tilbud og viste ingen vilje til å forhandle, sier Fintland.

Hun påpeker at det er en farlig utvikling hvis et lite forbund som Safe skal forhandle i forkant av et stort forbund som Industri Energi, med ti ganger flere medlemmer på oljeserviceavtalen, og binde resultatet.

Klubbleder Knut Nesland i Halliburton vil ikke godta lønnsdiktat fra arbeidsgiverne.
Klubbleder Knut Nesland i Halliburton vil ikke godta lønnsdiktat fra arbeidsgiverne.

Knut Nesland, klubbleder i Halliburton, sier at lønnsavstanden til andre grupper i oljeindustrien hadde blitt uholdbart stor hvis Industri Energi hadde godtatt arbeidsgivernes tilbud.

-Hvis vi ikke gjør noe med lønnsmatrisen vil våre fagarbeidere fort komme 100.000 kroner under fagarbeidere innen operatør/boring/forpleining. Vi kan ikke godta lønnsdiktat fra arbeidsgiverne, sier han.

Nesland vektlegger dessuten at arbeidstidsordningene i oljeserviceavtalen er dårlige nok som de er og mener det er en prinsippsak at oljeservicearbeidere skal ha samme nattillegg som andre grupper.

Hadde ingen andre valg enn streik

Atle Bertelsen som er klubbleder i Baker Hughes sier bedriftene ikke skal kunne utnytte svingninger i bransjen til å presse de ansattes betingelser.

–Vi hadde ingen andre valg enn å gå til streik. Vi kan ikke la arbeidsgiverne utnytte dagens situasjon til å skvise oss, sier han.

Bertelsen sier oljeservice fortsatt må holde oppe trykket for å krympe lønnsavstanden til operatør/boring/forpleining.

–Det er ikke riktig at en oljeservicearbeider skal tjene mye mindre enn alle andre som jobber i oljebransjen. Også prinsippet om at det skal være reelle forhandlinger for oljeservice på land er viktig for oss, sier Bertelsen.

Fantastisk god støtte

De fire klubblederne sier det er fantastisk god støtte for streiken ute i bedriftene.

-Vi er imponert av alle de som berøres av streiken. Og over den støtten vi får både fra tillitsmannsapparatet, enkeltmedlemmer og forbundet, sier de fire.

De understreker at de i realiteten kjemper en kamp for alle som jobber i oljeindustrien.

– Bedriftene kjører en målrettet kamp mot våre lønns- og arbeidsbetingelser. Hvis vi gir etter nå, vil dette presset bare bre om seg. I neste omgang vil andre grupper offshore bli skviset. Derfor er denne kampen så uendelig viktig, sier Kjell Vestly.