Stor glede over Kværner-kontrakt

Storkontrakt til Kværner på bygging av utstyrs-og boligplattformen til Johan Sverdrup. Illustrasjon: Kværner
Storkontrakt til Kværner på bygging av utstyrs-og boligplattformen til Johan Sverdrup. Illustrasjon: Kværner

mandag 8. juni 2015

-Det er svært gledelig at Kværner får storkontrakt på byggingen av utstyrs-og boligplattformen i forbindelse med Johan Sverdrup-utbyggingen, sier nestleder Frode Alfheim i Industri Energi.

Det var i dag, mandag 8.juni at nyheten kom. Statoil tildeler et konsortium bestående av Kværner og KBR kontrakten for bygging av dekket til utstyr- og boligplattformen på Johan Sverdrup-feltet på vegne av Johan Sverdrup-partnerskapet. Kontraktsverdien er på 6,7 milliarder kroner.

– Det er svært tilfredsstillende å se at norsk leverandørindustri gang på gang har vist seg å være konkurransedyktig gjennom å få store og viktige kontrakter ved tildelingene på Johan Sverdrup-feltet, sier Alfheim.

Han understreker at Norge har et særskilt konkurransefortrinn med den norske modellen.

-Gjennom KonKraft startet vi prosessen med å gjenreise konkurransekraften på norsk sokkel, og i dag ser vi at dette arbeidet har ført frem og at vi har lykkes, sier han.

Gode løsninger

Alfheim mener at Statoil som det største selskapet på norsk sokkel, og at norsk leverandørindustri klarer å finne de gode løsningen sammen, gir tro på en oljefremtid.

-Det viser at vi har både kompetansen og viljen til å skape vinn-vinn situasjoner for Norge.

-Næringen er inne i en krevende tid, hvor flere opplever oppsigelser. Ikke bare sikrer dagens kontrakt for Kværner flere arbeidsplasser, men den spiller også en viktig rolle for å sikre lærlingplasser. Gjennom å sikre lærlingplasser ivaretar vi den norske fagkompetansen, og rekrutteringen til bransjen, sier han.

Svært gledelig

Også Norsk Industri ved administrerende direktør Stein Lier Hansen sier det er en gledens dag.

For Kværners verft på Stord var dette svært viktig, og når naboen, Apply Leirvik, i tillegg fikk levering av boligmodulen som underleverandør til Kværner, er dette en gledens dag for Stord-samfunnet. Fra tidligere har Aibel, med sitt verft i Haugesund, blitt tildelt den store boreplattformen, slik at våre svært viktige verftsmiljøer i vest blir betydelig engasjert i byggingen av gigantfeltet Johan Sverdup.

Så langt har de øvrige store kontraktene blitt tildelt norske miljøer som blant annet Aker Solutions, Reinertsen, Kværner Verdal, ABB, Kongsberg Gruppen og IKM.

–Når vi vet at den globale konkurransen er meget stor for tiden, vitner det om at norske leverandørers konkurransekraft i høyeste grad er tilstede. For Statoil vil det være en ekstra trygghet i å ha slike viktige leverandører fra sine nærområder, når vi vet at Johan Sverdrup feltet skal driftes og videreutvikles i over 50 år fremover, sier Stein Lier-Hansen til Norsk Industri sin hjemmeside.