Statoils kostnadskutt kunne tatt liv, nå må det tas grep

Leif Sande, forbundsleder i Industri Energi.
Leif Sande, forbundsleder i Industri Energi.

fredag 20. januar 2017

Statoils granskningsrapport fra hendelsene på Troll-feltet og Mongstad-raffineriet viser at kostnadskutt kunne tatt liv. – Det er akkurat det vi har advart mot. Nå må det tas grep, sier forbundsleder Leif Sande i Industri Energi.

Statoils granskningsrapporter om de to alvorlige hendelsene på boreriggen «Songa Endurance» ute på Troll og på Mongstad-raffineriet i oktober i fjor viser at kostnadskutt har utgjort en fare for sikkerheten og hvor avgjørende det er med dyktige fagfolk som kan redde farlige situasjoner.

– Dette bekrefter det vi har sagt lenge, nemlig at det er klar sammenheng mellom Statoils nedskjæringspolitikk og fare for dødsfall i industrien. Det finnes ingen formildende omstendigheter, sier forbundsleder Leif Sande.

Han viser til at kravet om granskning av Petroleumstilsynet går på nettopp dette, og sier det er på høy tid at noe gjøres for å ta bedre vare på sikkerheten til folk.

– Det er ikke godt nok at tiltak blir gjort etter at liv kunne gått tapt. De må gjøres før, sier Sande.

Avgjørende å ha dyktige folk

Forbundssekretær Håkon Aasen Bjerkeli understreker at hendelsene viser betydningen av god kompetanse og mange nok dyktige folk.

–Statoil trekker fram at det nettopp var mannskapet på Songa-riggen sin raske og riktige håndtering av brønnhendelsen som gjorde at det ikke ble langt mer alvorlig. Dette viser hvor viktig det er å ha mange nok dyktige og kompetente fagfolk ute på feltene, sier han.

Uholdbart av Statoil

På Mongstad viser Bjerkeli til at marginer, økonomi og ressurser er de bakenforliggende årsakene til at det holdt på å gå skikkelig galt.

– Statoil innrømmer at kostnadskutt og mangelfullt vedlikehold er årsaken til at et gassrør rustet og førte til en omfattende gasslekkasje. Det er uholdbart og en direkte konsekvens av kostnadskuttene i selskapet, sier han.

– Vi har advart mot mangelfullt vedlikehold lenge. Nå må Statoil og resten av oljenæringen ta lærdom av dette. Dette handler ikke bare om to isolerte hendelser, men viser at kutt og betydning av kompetanse og ressurser påvirker helse, miljø og sikkerhet på alle områder, sier han.

 

For ytterligere kommentar:

Leif Sande: 901 10 701

Håkon Aasen Bjerkeli: 412 00 007