Sosial dumping avdekket på leteriggen «Leiv Eiriksson»

Forbundssekretær Harald Hereid
Forbundssekretær Harald Hereid

fredag 3. februar 2017

Industri Energi har avdekket sosial dumping på leteriggen «Leiv Eiriksson» som borer for Lundin på norsk sokkel. – Vi ser svært alvorlig på dette og vil forfølge saken, sier forbundssekretær Harald Hereid.

– Vi har dokumentasjon som viser at Ocean Rig bruker utenlandsk arbeidskraft på «Leiv Eiriksson» som er kraftig underbetalt i forhold til hvilken jobb de utfører, sier forbundssekretær Harald Hereid i Industri Energi.

Industri Energi har sendt en henvendelse til Ocean Rig, der forbundet ber om å komme ombord på riggen for inspeksjon, men har ikke fått respons fra selskapet.

– Vi ser meget alvorlig på tilfeller med sosial dumping og vil forfølge denne saken, sier Hereid.

Industri Energi ser at selskaper i oljeindustrien stadig prøver å finne kreative metoder for å unngå å betale tariffbestemt lønn. Og Hereid gir et spark til operatørselskapene som i dagens marked presser prisene for langt.

– Oljeselskapene har egne etiske retningslinjer for å unngå sosial dumping, samtidig presser de leverandørene så voldsomt nå at vi ikke er overrasket over at enkelte leverandørselskaper prøver seg på sosial dumping for å spare penger.

– Sosial dumping er fullstendig uakseptabelt og brudd på norsk lov, fordi det undergraver folks lønns- og arbeidsvilkår, samtidig som seriøse selskaper blir utradert, sier Hereid.