LOs sommerpatrulje fant ingen feil på Sleipner

Sommerpatruljen dybdeintervjuet 12 unge på Sleipner. Foto: Atle Espen Helgesen
Sommerpatruljen dybdeintervjuet 12 unge på Sleipner. Foto: Atle Espen Helgesen

torsdag 30. juli 2015

LOs sommerpatrulje fant ingen feil da den besøkte gassfeltet Sleipner i Nordsjøen 28-29. juli. –Folk her ute er kjempefornøyd med arbeidsplassen sin, sier nestleder i ungdomsutvalget Maren Marie Wilhelmsen.

 

-Vi fant ingen brudd på arbeidsregelverket. De unge som jobber på Sleipner har arbeidskontrakt, tariffavtale, de får de pausene de skal ha, feriepenger med mer, sier Maren Marie Wilhelmsen, Kristina Valde og Lauritz Slåttebrekk fra LOs offshore sommerpatrulje.

Maren Marie Wilhelmsen er nestleder i Industri Energis sentrale ungdomsutvalg. Hun slår fast at trivselsfaktoren er høy på den Statoil-opererte plattformen.

– Alle vi har truffet trives kjempegodt på arbeidsplassen sin, sier hun.

I løpet av to dager møtte LO ungdomsrepresentantene om lag 50 av de drøyt 200 som jobber på plattformen. I tillegg gjennomførte de dybdeintervjuer med 12 ungdommer.

-Vi har i hovedsak konsentrert oss om yngre arbeidstakere. Og alle vi snakket med var fast ansatt og de aller fleste var organisert, sier hun.

Passer på de unges rettigheter

LOs sommerpatrulje reiser rundt i hele Norge om sommeren for å passe på særlig de unges rettigheter i arbeidslivet. Over 600 LO-ungdommer er ute på veien, og besøker over 5000 virksomheter.

Wilhelmsen, Valde og Slåttebrekk skryter av folkene på Sleipner som villig stilte opp og fortalte om sine lønns- og arbeidsvilkår.

– Vi snakket mest med yngre arbeidstakere, men traff også flere som har jobbet på plattformen siden den startet produksjonen i 1993. Folk blir ikke så lenge på en arbeidsplass hvis de ikke trives, sier Lauritz Slåttebrekk fra El og IT-forbundet.

Aker-ansatte sier til Sommerpatruljen at de frykter å ende på NAV i høst. Foto: AEH
Aker-ansatte sier til Sommerpatruljen at de frykter å ende på NAV i høst. Foto: AEH

Frykter usikre tider

Men, særlig leverandøransatte er urolig for de tøffere tidene som preger oljebransjen.

Sommerpatruljen traff blant annet ansatte fra Aker og IKM Testing som jobber med å koble Gina Krogh-feltet opp mot Sleipner. I oktober er jobben ferdig og de frykter at det ikke finnes nytt arbeid til dem.

-Jeg er redd vi alle sammen ender opp på NAV i høst, sier en av de Aker-ansatte.

Han mener oljeselskapene må ta ansvar og la være å sende byggeoppdrag ut av landet.

Industri Energi-medlemmene Torkel Reinaas og Joakim Leidland fra IKM Testing er enig. De håper operatørselskapene, med Statoil i spissen, unngår å kutte for hardt.

-Oljeprisen kommer til å gå opp igjen. Statoil må sørge for å holde hjulene i gang, sånn at ikke kompetansen i den norske leverandørindustrien forsvinner, sier de.

Leverer kvalitet

Plattformsjef på Sleipner, Vidar Eriksen, bekrefter at norske bedrifter leverer kvalitet.

– Norske leverandører leverer kvalitet både på kostnader, helse, miljø og sikkerhet, sier han og forklarer at kvalitet er viktig for regulariteten, som igjen påvirker inntekter og utgifter.

Plattformsjefen mener det er viktig at LOs sommerpatrulje får opplevd livet offshore.

-Jeg synes det er viktig at ungdom i fagbevegelsen får opplevd offshoremiljøet og får direkte kontakt med folkene som jobber ute i havet. Når man sitter sentralt i organisasjoner vil man alltid få et filter i forhold til virkeligheten. Jeg synes det er fint at ungdom får komme ut her for å se og høre hvordan ting er.

Han er også opptatt av å ha konstruktiv dialog med fagforbundene.

Offshore-sommerpatruljen besto av Maren Marie Wilhelmsen, Lauritz Slåttebrekk og Kristina Valde. Foto: AEH
Offshore-sommerpatruljen besto av Maren Marie Wilhelmsen, Lauritz Slåttebrekk og Kristina Valde. Foto: AEH

Viktig å treffe folk

LO-koordinerende tillitsvalgt i Statoil, John Erik Halvorsen, tilrettela for Sommerpatruljen offshore. Og han arrangerte medlemsmøte om bord for å presentere ungdommene og deres arbeid.

– Jeg hadde ikke ventet at ungdommene skulle finne særlig mye kritikkverdig her ute, men vel så viktig er det at LO er synlig og at folk her ute får se nye ansikter.

Maren Marie Wilhelmsen er enig.

-Det viktigste for oss er å treffe medlemmer og potensielle medlemmer, sier hun.

Patruljen skal nå lage en rapport som vil inngå i den nasjonale statistikken fra Sommerpatruljen.