Søk støtte til å delta på solidaritetsbrigade i Colombia

Latin-Amerikagruppene i Norge (LAG) søker deltakere til solidartietsbrigadene i Colombia i Sør-Amerika. Forbundet støtter arbeidet til LAG og gir stipend til unge medlemmer som vil reise.

Latin-Amerikagruppene i Norge (LAG) er en solidaritetsorganisasjon som jobber for å spre informasjon om utviklingen og forholdene i Latin-Amerika, samt støtter sosiale bevegelsers kamp for demokrati, rettferdighet og fred.

Forbundet har hatt en langvarig samarbeid med LAG, og har skrevet en samarbeidsavtale som gjelder ut denne landsmøteperioden.

En viktig del av arbeidet til LAG er solidaritetsbrigadene som er et utvekslingssamarbeid med organisasjoner i tre land i Latin-Amerika, med fokus på matsuverenitet og solidaritet i praksis. I 2025 skal det sendes fire solidaritetsbrigadister til Colombia for seks måneder fra februar.

Bor med lokalbefolkningen

De som reiser bor med lokalbefolkningen, lærer om deres hverdag, deres utfordringer og deres kamper for rettferdighet, fred og demokrati.

Dette er en unik mulighet til å forstå verden fra andres perspektiv. Etter utvekslingen skal de kunne dele det de har opplevd og lært med andre i Norge.

Ingrid og Colin på kooperativet Terra Livre. Foto: LAG.

Forbundet har tidligere støttet flere medlemmer i å delta på solidaritetsbrigadene. To av forbundets arbeidsutvalgsmedlem har vært tidligere deltakere. Ommund Stokka, reiste til El Salvador som valgobservatør og for å grave grøfter. Barbro Auestad var hos Zapatistene i Mexico i 6 måneder. En annen som reiste med støtte fra forbundet var Christopher Birknes. Han var på solidaritetsbrigade i El Salvador da han fikk telefon om at han hadde blitt valgt som klubbleder i BP (nå Aker BP).

Solidaritetsbrigade i 2025

I 2025 vil det bli sendt fire personer på solidaritetsbrigade til Colombia fra februar. LAG sin samarbeidspartner i Colombia er Coordinador Nacional Agrario (CNA). CNA er blant Colombias største sosiale bevegelser, som kjemper for rett til jord, folkelig jordreform og et mer rettferdig samfunn.

Dette er en «frivillig»-utveksling. Det utbetales lommepenger på 3000 kroner per måned. Du vil få både teoretisk og praktisk erfaring rundt solidarisk matproduksjon. Som frivillig vil du jobbe sammen med andre frivillige fra Norge, Colombia, Guatemala og Brasil om et informasjonsprosjekt relatert til matsuverenitet. I tillegg vil du bli kjent med CNA som sosial bevegelse og hvordan de jobber.

Det vil være et obligatorisk kurs i Norge i forkant av reisen, samt to måneder med oppfølgingsarbeid etter retur fra Colombia. Reise, kost og losji blir dekket.

Jobb hos CNA i Colombia

I tillegg til solidaritetsbrigaden søker LAG etter en person som vil jobbe hos CNA i ti måneder, i tillegg til to måneders etterarbeid i Norge. Det vil være en økonomisk kompensasjon på 20 000 kroner per måned.

Den ansatte vil jobbe tett på CNAs sekretariat blant annet med å tilrettelegge for internasjonale kurs, lage internasjonale kampanjer, praktiske oppgaver relatert til jordbruk og jobbe med et informasjonsprosjekt om matsuverenitet.

Han/hun vil også bidra med å legge til rette for politisk skolering for norske frivillige fra LAG, samt LAG sine partnerorganisasjoner i Brasil og Guatemala.

Støtte fra forbundet

Det meste av utgiftene til reise, kost og opphold blir finasiert av Norsk senter for utvekslingssamarbeid (Norec). I tillegg kan du som medlem i forbundet søke om stipend når du deltar i LAGs brigade. Du kan få dekket faste utgifter til bolig og bil her hjemme i Norge. Alle medlemmer mellom 20 og 35 år kan søke stipend.

Kontakt vår internasjonale rådgiver Amalie Hilde Tofte for å få mer informasjon om stipendet.

Søknadsfrist for å delta på Solidaritetsbrigade er torsdag 5. september.