Sikkerheten på Goliat blir ivaretatt

torsdag 27. april 2017

Bellona-leder Fredrik Hauge hevder Goliat-plattformen er livsfarlig og at arbeiderne er livredde for å gå på jobb. Dette stemmer ikke, sier de tillitsvalgte.

– Vi føler oss trygge på Goliat-plattformen og sikkerheten til de ansatte offshore blir godt ivaretatt. Vi kjenner oss ikke igjen. Vi vil korrigere det bildet Hauge forsøker å skape om sikkerheten for våre medlemmer og tar avstand fra hans utsagn, sier klubbleder Martha Skjæveland for Industri Energi i Eni Norge og klubbleder Sigbjørn Lien Botten for Lederne i Eni Norge i en felles uttalelse.

Det var under en debatt i NRK Dagsrevyen 25.april at Hauge satte fram sine påstander. Temaet for debatten var oljedirektoratets nye ressursanslag for Barentshavet. Hauge påstod da at Goliat er livsfarlig og at arbeiderene er livredde for å gå på jobb.

– Vi kan ikke la slike utsagn fra Bellona stå uimotsagt, sier Skjæveland og Lien Botten.

Hauges uttalelser bidrar til utrygghet både blant mannskapet og de mange pårørende på land. Han kjenner ikke forholdene på plattformen og taler mot bedre vitende, mener de tillitsvalgte. Det er også betenkelig at NRK lar Hauge framsette grove beskyldninger mot en tredjepart, gjentatte ganger, uten at det gis anledning til motsvar.

Skjæveland og Lien Botten vedgår at det tidligere har vært HMS-utfordringer på Goliat.

– Disse er godt dokumentert, både av fagforeningene, Petroleumstilsynet (Ptil) og gjennom oppslag i media. Fagforeningene har tidligere ytret seg kritisk overfor ledelsen i Eni knyttet til HMS og arbeidstakermedvirkning.

Men situasjonen nå er annerledes. De tillitsvalgte mener de har god dialog med selskapet.

– Vi har i fellesskap utarbeidet en plan for gjennomføring av utestående arbeider på plattformen. Disse inkluderer en planlagt produksjonsstans på tre til fire uker i september for å utføre både vedlikeholdsarbeid og utbedringer. Planene ble presentert for Ptil i begynnelsen av mars, der fagforeningen var representert. Vi har fremdeles en jobb å gjøre på Goliat, men vi går i riktig retning, i felleskap med ledelsen, sier fagforeningslederne.

De viser til at det ikke har vært alvorlige HMS hendelser på Goliat siden september i fjor.

– Vi ser en positiv HMS-utvikling på plattformen. Arbeidsmiljøet er også styrket. Det er og gledelig å se at det over lengre tid har vært god regularitet i produksjonen. Siden oppstart i mars i fjor har vi produsert rundt 25 millioner fat olje, påpeker de to.

– Goliat er det første oljefeltet i Barentshavet. Dermed er det etablert viktig og lenge etterlengtet infrastruktur for utvinning olje-ressursene i regionen. Dette vil bidra til store inntekter for felleskapet over tid. Vi ser fram til mange års aktivitet på Goliat som vil trygge et stort antall arbeidsplasser både i nord og sør, avslutter de to fagforeningslederne.