Samarbeid er vårt konkurransefortrinn

IE&FLT er forkjemper for den norske ledelsesmodellen med små avstander og godt samarbeid mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. Dessverre ser vi ofte at arbeidsgivere bruker importerte ledelsesmodeller, gjerne amerikanske.

Teksten er skrevet av Sindre Kvil, spesialrådgiver i Industri Energi.

De importerte modellene er snevrere, mer individualiserte og bidrar til et hardere hierarki. Konsekvensen er dårligere samarbeid og mindre innovasjon på arbeidsplassen. Det svekker et av våre viktigste konkurransefortrinn, som er samarbeidsmodellen. 

På norske industriarbeidsplasser finnes en miks av ledelsesmodeller. Hos noen fungerer samarbeidet godt, hos andre er det under press. Utfordringene oppstår typisk i bedrifter med utenlandske eiere som innfører sine ledelses og HR-modeller.  

Vil du bli medlem i et forbund som jobber for et trygt og inkluderende arbeidsliv?

Arbeidsvilkårene for tillitsvalgte må forbedres

Partene i arbeidslivet må opptre på en slik måte at samarbeid løser konflikter. Gjennom de siste årene har vi sett en stadig større neglisjering av både lov- og avtaleverk fra bedriftenes side.

Topartssamarbeidet må utvikles og den lokale forhandlingsretten må styrkes, slik at den bringes i tråd med intensjonen i lov- og avtaleverket. En stadig større trussel om mer brutalisering i arbeidslivet tvinger fort frem økte krav om bedre sanksjonsmuligheter, som krav om styrking av mulighetene for arbeidskamp.

IE&FLT jobber for å styrke partenes muligheter og rettigheter. Godt samarbeid på arbeidsplassen er særdeles viktig. Et sterkere og bedre forhold mellom ledelse og fagforening vil bidra til dette.

Hovedavtalene må derfor forbedres, slik at de tydeligere styrker samarbeidet mellom ledelse og fagforening i bedrift. Tillitsvalgte må få styrkede rettigheter og mer tid til å utføre sine oppgaver på en god måte.

Færre faste jobber drar utviklingen i feil retning

Kjernen i den norske samfunnsmodellen ligger i arbeidslivet, der et velorganisert arbeidsliv og trepartssamarbeid er det mest grunnleggende særtrekket.

Endringene i arbeidslivet, med nye typer kontrakter og organisasjonsformer, fører til et samfunn der faste jobber ikke er så vanlige lenger. Det betyr at arbeidstakere har mindre makt, og arbeidsgiverne har mer.

Betydningen av å være organisert er viktig og bidrar til et seriøst arbeidsliv

Utviklingen svekker insentivene for å investere i kunnskap og ferdigheter. Omgåelse av lover og avtaler, økt bruk av innleie og bemanningsbyråer, samt mer sosial dumping og arbeidslivskriminalitet, er konsekvenser dersom utviklingen får fortsette i feil retning.

Flere må organisere seg

Selv om organisasjonsgraden har holdt seg stabil i Norge de siste ti-årene, går den ned internasjonalt. Det har negative konsekvenser for samfunnsutviklingen.

Et velorganisert arbeidsliv med høy organisasjonsgrad, er det viktigste premisset for et samfunn preget av rettferdig fordeling, demokrati og økonomisk og politisk stabilitet. Endringene i arbeidslivet kan over tid svekke oppslutningen om det organiserte arbeidslivet og gjennom det undergrave den norske modellen.

Betydningen av å være fagorganisert er viktig og bidrar til et seriøst arbeidsliv. Tariffavtaler i bedriftene bidrar til forutsigbarhet og større mulighet både for bedrift og fagforening.

Samspillet mellom ledelse og ansatte på arbeidsplassene er avgjørende. Høy organisasjonsgrad både på arbeidstaker- og arbeidsgiversiden er et viktig konkurransefortrinn for norsk næringsliv. Gode samarbeidsrelasjoner og de ansattes aktive medvirkning og involvering, bidrar til innovasjons- og omstillingsevne.

Derfor jobber IE&FLT for et sterkt bedriftsdemokrati og at flere skal organisere seg. Fremtiden vår er avhengig av det!