RNNP må danne grunnlaget for en felles virkelighetsforståelse om helse, miljø og sikkerhet

Frode Alfheim, forbundsleder i Industri Energi.
Frode Alfheim, forbundsleder i Industri Energi.

fredag 29. september 2017

Arbeidsgruppen som har vurdert helse, arbeidsmiljø og sikkerhet på norsk sokkel overleverte sin rapport fredag. – I det videre arbeidet er nødvendig å slå fast at Petroleumstilsynets risikorapport (RNNP) må danne grunnlaget for en felles virkelighetsforståelse, sier forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi.

Arbeids-og sosialdepartementet inviterte i november 2016 berørte parter og myndigheter til en arbeidsgruppe for felles vurdering og drøfting av HMS-tilstanden og –utviklingen i norsk petroleumsvirksomhet.

Rapporten som overleveres fredag, skal brukes som grunnlag til Stortingsmeldingen om HMS i petroleumssektoren som skal ferdigstilles i løpet av vinteren 2018.

– Myndighetene så behovet for en slik en HMS-melding etter våre bekymringer rundt sikkerheten i forbindelse med omfattende kostnadskutt og nedbemanninger i petroleumsnæringen, sier Frode Alfheim, forbundsleder i Industri Energi.

Målet for arbeidsgruppen har vært å komme fram til et omforent bilde av status for helse, miljø og sikkerhet i petroleumsvirksomheten. Gruppen skulle også vurdere hva som skal til for å opprettholde og forbedre sikkerhetsnivået på sokkelen og ved landanleggene.

Industri Energi har deltatt i arbeidsgruppen.

Trenger felles virkelighetsforståelse

Periodevis har det vist seg vanskelig å enes om en felles virkelighetsforståelse rundt HMS-situasjonen i næringen. Ifølge Frode Alfheim utgjør Petroleumstilsynets rapport om risikonivået (RNNP) det viktigste grunnlaget for en felles virkelighetsforståelse om risikonivået i petroleumssektoren.

– Partene må derfor støtte opp om dette arbeidet og videreutviklingen av RNNP. Vi må enes om resultatene i RNNP, da er det enklere å ta tak i de utfordringene vi står overfor i de etablerte partssammensatte foraene.

– Det er ennå mye partene er uenig om, men det er viktig at vi i alle fall er enig om rammeverket for diskusjonen om HMS på sokkelen, sier Alfheim.

Partssamarbeidet må styrkes

Sikkerhetsforum har flere ganger de siste årene diskutert partssamarbeidet i næringen.

– Trepartssamarbeidet i fungerer brukbart, men vi ser at topartssamarbeidet ute i bedriftene mange steder ikke fungerer god nok, sier Alfheim.

Han påpeker at to- og trepartssamarbeidet er en bærebjelke i HMS-regimet og at partssamarbeidet må styrkes og videreutvikles. Samtidig understreker han at næringen må tåle kritikk og diskusjoner rundt helse, miljø og sikkerhet.

– Det er nettopp det partssamarbeidet handler om, men kritikken må være konstruktiv og faktabasert, nettopp derfor er RNNP-rapporten så viktig, sier han.

Rammeverket er intakt

I presentasjonen av rapporten i Arbeids- og sosialdepartementet understrekte leder av arbeidsgruppen, professor Ole Andreas Engen, at rammeverket er intakt og han slo fast at vi har et sterkt og tydelig tilsyn i Norge.

– Petroleumstilsynet vil kanskje se på sin praksis og framtidige strategi, men nettopp det er de best skikket til selv, sa Engen.

Last ned hele rapporten her.