Petroleumsaktivitet i nord skal være minst like trygt som på resten av sokkelen

Henrik Fjeldsbø sa på Ptils nordområdekonferanse at bransjen ikke har råd til en ulykke i nord. Foto: Atle Espen Helgesen
Henrik Fjeldsbø sa på Ptils nordområdekonferanse at bransjen ikke har råd til en ulykke i nord. Foto: Atle Espen Helgesen

onsdag 21. mars 2018

-Industri Energi er positiv til økt petroleumsaktivitet i nordområdene, samtidig forutsetter vi at aktiviteten må være fullt ut forsvarlig og minst like sikker i nord som på resten av sokkelen, sa forbundssekretær Henrik Solvorn Fjeldsbø på Petroleumstilsynets konferanse Arctic Safety på Sola onsdag.

Henrik Fjeldsbø understrekte på Petroleumstilsynets nordområdekonferanse at Industri Energi er en pådriver for sikkerhet i olje- og gassindustrien og deltar aktivt på alle etablerte arenaer for to- og trepartssamarbeid.

-Vi forutsetter at aktiviteten i Barentshavet ivaretar sikkerhet og beredskap minst like godt som på resten av sokkelen, sier Fjeldsbø og minner om at folkeopinionen blir stadig viktigere for oljebransjens legitimitet og såkalte «lisence to operate».

-Vi har ikke råd til en ulykke i nordområdene. Bransjen må derfor lytte til den spisse delen av virksomheten, altså folkene som jobber offshore og kjenner utfordringene på kroppen. Aktiviteten skal være trygg og folk skal komme trygt hjem etter endt arbeidsperiode, sier Fjeldsbø.

Arbeidsmiljøloven er tydelig

Fjeldsbø viser på konferansen til Arbeidsmiljølovens formålsparagraf som slår fast at loven skal:

«Sikre et arbeidsmiljø som gir grunnlag for en helsefremmende og meningsfylt arbeidssituasjon, som gir full trygghet mot fysiske og psykiske skadevirkninger, og med en velferdsmessig standard som til enhver tid er i samsvar med den teknologiske og sosiale utviklingen i samfunnet».

-Jeg tror hvis man legger en slik forståelse til grunn for alt HMS-arbeid, så er man kommet et langt steg i riktig retning. Hvis folk føler seg trygge, har reell arbeidstakermedvirkning og bedriftene har sunn og god HMS-kultur, så er det den beste barrieren mot uønskede hendelser. Men det forutsetter at industrien er villig til å samarbeide og at myndighetene både stiller krav og fører tilsyn, slik at det faktisk blir etterlevd, sier han.

Samarbeid over landegrensene

Han viser til at samarbeid over landegrensene har alltid vært viktig for Industri Energi, både for å utvikle bedre standarder og hjelpe hverandre for et mer anstendig arbeidsliv på tvers av landegrenser.

-Bedriftene innen olje- og gassindustrien er multinasjonale, derfor må også fagbevegelsen være multinasjonal, sier Fjeldsbø.

Han viser til at innenfor helse, miljø og sikkerhet (HMS) i arktiske strøk har Industri Energi samarbeid med europeisk fagbevegelse, Unifor i Canada, United Steelworkers i USA og Rogwu i Russland.