Permitterte oljeservicearbeidere mister en månedslønn på grunn av NAV-rot

Forbundssekretærene Harald Hereid (tv) og Einar Johannessen i Industri Energi reagerer på at NAV ikke forholder seg til at det finnes ulike overenskomster i oljesektoren.
Forbundssekretærene Harald Hereid (tv) og Einar Johannessen i Industri Energi reagerer på at NAV ikke forholder seg til at det finnes ulike overenskomster i oljesektoren.

fredag 16. desember 2016

NAV forholder seg ikke til at det finnes ulike overenskomster i oljesektoren. Dermed får ikke permitterte oljeserviceansatte de pengene de har krav på, verken fra bedriften eller NAV.

– Det er kritisk for folk som har forpliktelser å plutselig stå uten en hel månedslønn. Enda verre er det nå rett før jul, sier forbundssekretærene Harald Hereid og Einar Johannessen i Industri Energi.

Bakgrunnen er at oljeserviceansatte har spesielle rotasjonsmønster der de er disponible for arbeidsgiver inntil 203 dager i året, gjerne på 5-4-rotasjon (5 uker på, 4 uker fri). Derfor jobber de et definert årsverk på inntil 1582 timer, i motsetning til andre offshorearbeidere som har skiftordninger som i hovedsak er 2 uker jobb etterfulgt av 4 uker fri.

På dette grunnlag er det egne bestemmelser i overenskomsten for oljeserviceansatte at man kan permitteres umiddelbart etter 14 dagers varslingsperiode, dersom man fram til dato for permittering ikke har mer enn 33,6 timer i snitt per uke siden sist årsavregning (30,33 timer fratrukket ferie). Deretter inntrer en lønnspliktperiode som for alle andre som blir permittert.

Ulike overenskomster

NAV unngår nå å forholde seg til at det er ulike overenskomster for ansatte innen operatør/boring/forpleining og oljeservice.

– NAV behandler alle offshorearbeidere etter industrioverenskomsten. For de som har vært ute på sokkelen 14 dager før permittering, tar NAV det for gitt at disse skal avspasere siste oppholdsperiode før lønnspliktperiode inntrer og deretter kan få ytelse fra NAV, sier Harald Hereid.

– Permitterte oljeserviceansatte faller altså mellom to stoler ved at bedriftene forholder seg til oljeserviceoverenskomsten, mens NAV skyver fra seg sitt ansvar ved å tolke det som at de permitterte er under lønnet avspasering, noe som ikke er tilfelle, sier Einar Johannessen.

Slik går permitterte oljeservicearbeiderne glipp av fire uker lønn som de har rett på.

Uholdbar situasjon

Når det på toppen av dette er flere måneders behandlingstid for ankesaker hos NAV så setter det Industri Energis medlemmer i en uholdbar situasjon.

Hereid og Johannessen mener NAV begår en alvorlig urett og krever rask opprydding.

– Vi forventer at NAV ordner opp i dette snarest mulig, slik at folk får de pengene som de har rett på, sier de.