Oljeserviceansatte advarer om kraftig svekkelse av sikkerhetstreningen

OSA advarer om svekkelse av offshore sikkerhetstrening, Arkivfoto
OSA advarer om svekkelse av offshore sikkerhetstrening, Arkivfoto

fredag 23. desember 2016

Samarbeidskomiteen for oljeservice (OSA) advarer sterkt mot den svekkelsen av sikkerhets- og beredskapstreningen som i skjer på norsk sokkel.

I en fersk uttalelse advarer OSA-samarbeidskomité om at arbeidsgiverforeningen Norsk olje og gass systematisk svekker sikkerhets- og beredskapsopplæringen.

«Dessverre har arbeidsgiverforeningen Norsk olje og gass via Nettverk for sikkerhets- og beredskapsopplæring (NSOB) tatt initiativet og gjennomført en reduksjon av beredskapstreningen for arbeidstakere med beredskaps oppgaver. Eksempelvis: Beredskapsledelse fra to til en dag, Søk og redning fra årlig til annethvert år. Førstehjelp kun repetisjon om bord, Livbåt og Mann-over-bord en dag» skriver samarbeidskomiteen.

Samarbeidskomiteen skriver videre at arbeidsgiverne har redusert kravene til repetisjon av grunnleggende sikkerhetskurs for mannskaper som ikke arbeider i fast offshorerotasjon og bidratt til å svekke sikkerhetsstandarden offshore ved å sidestille norsk sikkerhetsopplæring med opplæring fra andre land rundt Nordsjøen.

Svekker førstehjelp

I tillegg svekkes den livsviktige førstehjelpsberedskapen ombord ved at Norsk olje og gass tillater at førstehjelpstrening skjer om bord uten å sikre kvaliteten på denne treningen.

«Disse endringene som Norsk Olje og Gass har gått i bresjen for bygger verken på dokumenterte fakta eller gode prosesser sammen med arbeidstakerorganisasjonene. Det er derfor betimelig å stille spørsmål ved om den eneste årsaken til gjennomførte endringer og foreslåtte endringer er av økonomisk karakter».

Foreslår tiltak

Forbundene i Nettverk for sikkerhets- og beredskapsopplæring (NSOB) har gjentatte ganger advart mot endringene og forsøkt å få en faktabasert gjennomgang av sikkerhets- og beredskapsopplæringen. På bakgrunn av dette ønsker OSA samarbeidskomité med flere at forbundet prioriterer følgende tiltak:

* Petroleumstilsynet må ta over ansvaret for sikkerhets- og beredskapsopplæringen fra Norsk olje og gass og trepartssamarbeidet rundt sikkerhetsopplæring og beredskapstrening revitaliseres.

* Endringene som ble innført 13. januar 2014 må reverseres og foreslåtte endringer skrinlegges.

* Det startes et eget uavhengig forskningsprosjekt som ser på dagens sikkerhets- og beredskapsopplæring og som kommer med anbefalinger for å styrke dagens trening slik at man fortsetter å videreutvikle en høy sikkerhetsstandard på norsk sokkel.

 

Uttalelse fra OSA samarbeidskomite