Oljearbeiderne krever handling fra regjeringen

Nær tusen personer hadde møtt opp til politisk markering for oljeindustrien i Stavanger. Foto: Atle Espen Helgesen
Nær tusen personer hadde møtt opp til politisk markering for oljeindustrien i Stavanger. Foto: Atle Espen Helgesen

onsdag 18. november 2015

Nær tusen personer stoonsdag kveld sammen foran Oljemuseet i Stavanger for å støtte opp om oljeindustrien. –Vi krever at myndighetene gjør mer for å opprettholde arbeidsplassene i oljeindustrien, sier forbundsleder Leif Sande.

Drøyt tusen personer hadde trosset høstværet og støttet opp om den politiske markeringen som Industri Energi, DSO, El & IT Forbundet, Fellesforbundet, FLT, Lederne, NITO, Norsk Sjømannsforbund og SAFE arrangerte foran Oljemuseet i Stavanger onsdag kveld.

Hovedparolen på arrangementet var: Norge trenger oljeindustrien!

Forbundsleder i Industri Energi, Leif Sande, understrekte i sin appell at oljearbeiderne og deres forbund er villig til å sloss for oljeindustrien.

-Noen tror at oljevirksomhetens ende er nær. Men vi vet bedre. Vi vet at oljeindustrien er en syklisk næring, sier han.

Oljevirksomheten er og vil være Norges viktigste næring i mange år fremover.

– Men, det er vår jobb å fortelle oljeselskaper og myndigheter at den brutaliteten de nå håndterer nedturen med, skaper store vansker for mange mennesker som mister jobben og som må ta regninga for den løssluppenheten som har vært på sokkelen de seneste årene, sier han.

Krav til regjeringen

Forbundsleder Leif Sande stiller krav til regjeringen. Foto: Jarle Vines
Forbundsleder Leif Sande stiller krav til regjeringen. Foto: Jarle Vines

Oljeprisen kan man ikke kan gjøre noe med, sier Sande, men han understreker at det er mye annet som bør gjøres:

*Vi krever at permitteringsregelverket utvides til 52 uker og tilpasses offshorerotasjon.

*Vi krever at regjeringen innfrir løftet om å endre skattesystemet for å stimulere til økt utvinningsgrad på sokkelen.

*Vi krever at regjeringen presser oljeselskapene til å sette i gang arbeidet med å plugge alle brønner som det ikke lenger er behov for.

*Vi krever at aktivitetskravene i tildelte lisenser overholdes.

*Vi krever konsekvensutredning av Nordland 6 og 7, samt Troms 2.

*Vi krever at vedlikeholdsarbeidet på sokkelen intensiveres.

-Vi krever kort og godt at regjeringen låser opp verktøykassen sin og begynner å jobbe, sier Leif Sande til stor applaus fra de frammøtte.

Deler bekymringen

Mye folk samlet utenfor Oljemuseet. Foto: Atle Espen Helgesen
Mye folk samlet utenfor Oljemuseet. Foto: Atle Espen Helgesen

Åtte andre forbundsledere fulgte opp og beskrev en dramatisk situasjon i oljeindustrien som snarest trenger tiltak. Og bekymringen ble delt av både Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø og direktøren i bransjeforeningen Norsk Olje og Gass, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

-Olje og gass er fundamentet for det Norge vi kjenner i dag. Gang på gang er vi kåret til verdens beste land å bo i. Det er dere som jobber i oljeindustrien som gjør velferds-Norge mulig, sier Schøtt-Pedersen.

Han understreker at de neste to årene blir krevende for oljeindustrien, men at han tror situasjonen vil snu fra 2017. – Da vil det være stort behov for kloke hoder og dyktige hender, sier han.

Lover at eventyret fortsetter

Olje- og energiminister Tord Lien lover at oljeeventyret skal fortsette. Foto: Atle Espen Helgesen
Olje- og energiminister Tord Lien lover at oljeeventyret skal fortsette. Foto: Atle Espen Helgesen

Regjeringens representant på markeringen, olje- og energiminister Tord Lien (Frp), forsvarer dagens oljepolitikk og forsikrer at ressurser ikke skal gå tapt.

-Jeg takker forbundene for at de setter fokus på oljeeventyret, men vi er ikke engang halvveis i dette eventyret. Olje og gass vil være Norges viktigste næring i generasjoner framover, sier statsråden.

Lien mener noe av det aller viktigste regjeringen kan gjøre er å sikre gode stabile rammevilkår. – Og jeg kan forsikre at regjeringen for første gang på tiår vil tildele nye leteområder til neste år.

Olje- og energiministeren slår også fast at han ikke vil akseptere utsettelser av investeringer på felt i drift som gjør at ressurser vil gå tapt. –Det lover jeg at vi skal følge opp, sier Tord Lien.