Ja til økt aktivitet i nord, men det må være trygt

Henrik S. Fjeldsbø
Henrik S. Fjeldsbø

mandag 31. oktober 2016

-Industri Energi er for økt aktivitet i nord, men vi forutsetter at det skal være minst like trygt å jobbe i nordområdene som sør i Nordsjøen, sier forbundssekretær Henrik Solvorn Fjeldsbø i Industri Energi på LOs olje- og gasskonferanse i Bodø.

Henrik Fjeldsbø slår i sitt innlegg på LOs olje- og gasskonferanse fast at petroleumsaktiviteten i nord medfører en del særskilte utfordringer i forhold til helse, miljø, sikkerhet og beredskap.

-Særlig klimatiske forhold, store avstander og infrastruktur byr på en del utfordringer som må ivaretas på en god måte. Industri Energi mener man må ha spesielt fokus på HMS i nord for å kunne ha full tillit til aktiviteten. Og bransjen må ta innover seg at en hendelse i nord vil være katastrofalt for aktiviteten, sier forbundssekretær Fjeldsbø.

Må satse på teknologi

Han viser til at man må ha best mulig søks- og redningstjeneste og verdens beste oljevern.

-Medivac, kommunikasjon, værvarsel, samt vinterisering og riggdesign må også være godt ivaretatt. For å klare det må man satse tungt på teknologiutvikling, sier han og understreker at også arbeidsklær og utstyr må være tilpasset forholdene, sier Fjeldsbø.

Trenger tillit

For å lykkes med økt aktivitet i nord forutsetter Fjeldsbø et aktivt Petroleumstilsyn, samt gjensidig tillit og godt partssamarbeid mellom næring, myndigheter og fagforeninger.

-Hvis arbeiderne har gode arbeidsforhold, føler seg trygge, har reell arbeidstakermedvirkning og bedriftene har en god og sunn HMS-kultur, så er det den beste barrieren mot uønskede hendelser, sier Fjeldsbø.