Nå skal den norske sokkelen styrkes

Et nytt samarbeidsprosjekt i regi av KonKraft har som mål å styrke norsk sokkel for framtiden.
Et nytt samarbeidsprosjekt i regi av KonKraft har som mål å styrke norsk sokkel for framtiden.

tirsdag 31. januar 2017

Hvordan skal verdiskaping, arbeidsplasser og global konkurransekraft sikres på norsk sokkel i framtiden? Det skal et eget utvalg prøve å gi svar på det neste året.

Det har skjedd store endringer på norsk sokkel de siste årene. Ved år 2000 var det stor investeringsvilje og kraftig økende kostnader, som var drevet av høy aktivitet og økende olje- og gasspriser. Nå ser bildet helt annerledes ut. Lavere olje- og gasspriser, sammen med høyt kostnadsnivå, har gitt lavere aktivitet, permitteringer og oppsigelser. Fokuset ligger på å få kostnadene ned og konkurransekraften opp.

Et nytt prosjekt kalt «Konkurransekraft – norsk sokkel i endring» skal svare på hvordan verdiskapingen, arbeidsplassene og den globale konkurransekraften på norsk sokkel kan bevares. Viktige temaer i arbeidet vil være blant annet å sikre at kostnadsreduksjoner og tiltak fører til reelle, varige og langsiktige endringer, og sikre et aktivitetsnivå som opprettholder og videreutvikler den norske kompetanse- og leverandørklyngen.

Samarbeider om varige endringer

Prosjektet ble vedtatt av KonKrafts Råd 31. januar. KonKraft er en samarbeidsarena for Norsk olje og gass, Norsk Industri, Norges Rederiforbund og Landsorganisasjonen i Norge (LO), med LO-forbundene Industri Energi og Fellesforbundet.

Utvalget som er nedsatt for det nye prosjektet har representanter fra selskapene Statoil, Kværner, Wintershall, Aker og Aibel, samt representanter fra LO og Industri Energi Statoil. Gruppen ledes av tidligere konsernsjef i Kongsberg Gruppen ASA, Walter Quam. Ståle Tungesvik er prosjektleder. Lill Heidi deltar i utvalget som Industri Energis representant. Utvalget skal levere sin innstilling innen 1. januar 2018.

Kan føre til nye investeringer og økt leteaktivitet

Industri Energi har forventninger om at lavere kostnader skal utløse nye investeringer i felt og økt leteaktivitet.

– Våre medlemmer og tillitsvalgte har vært gjennom en hard jobb og tatt et stort ansvar for å få ned kostnadsnivået på norsk sokkel. Nå handler det om at kostnadsreduksjonene må være av varig karakter, sier nestleder i Industri Energi Frode Alfheim, som representerer forbundet i KonKrafts råd.

Reduserte kostnader må aldri gå på bekostning av helse, miljø og sikkerhet eller lønns- og arbeidsvilkår, påpeker Alfheim. I tillegg må innføring av ny teknologi ha som utgangspunkt at det skal gi økt sikkerhet for dem som jobber i næringen.

Felles pressemelding, KonKraft