Mulig streik i to oljeservicebedrifter

Forbundssekretærene Kjell Bjarne Eide (tv) og Tor Leversen varsler mulig streik i to oljeserviceselskaper. Foto: Atle Espen Helgesen
Forbundssekretærene Kjell Bjarne Eide (tv) og Tor Leversen varsler mulig streik i to oljeserviceselskaper. Foto: Atle Espen Helgesen

mandag 16. januar 2017

Industri Energi krever tariffavtale i selskapene Solid Offshore Technology og Rig Access. – Hvis ikke mekling med bedriftene fører til en løsning kan det bli streik, sier forbundssekretærene Tor Leversen og Kjell Bjarne Eide i Industri Energi.

Industri Energi skal tirsdag i mekling med oljeserviceselskapene Solid Offshore Technology og Rig Access, som er del av Solid Group i Kristiansund.

Hvis ikke mekling fører fram kan det bli streik i de to selskapene.

-Vi krever å få videreført tariffavtalen vi har i Solid Offshore Technology. Den utløp ved årsskiftet. Men bedriften nekter å fornye avtalen hvis ikke vi aksepterer en dårligere skiftordning, sier forbundssekretær Tor Leversen i Industri Energi.

Vi tilbyr fleksibilitet

Solid Offshore Technology driver med inspeksjon offshore og har 24 ansatte. Bedriften ønsker en såkalt 7/4-disponibelordning, som vil innebære at de ansatte er disponible for å reise på jobb offshore i syv uker, for så å ha fire uker fri.

-Disponibelplan med syv uker jobb er noe vi ikke kan akseptere. Vi har gitt bedriften tilbud som vil gi den fleksibilitet, men 7/4-ordning blir ikke aktuelt, sier Tor Leversen.

Oljeserviceavtalen åpner i dag for 5 uker jobb og 4 uker fri, mens operatør/boring/forpleining jobber 2 uker offshore og har fire uker fri.

Truer med å legge ned bedriften

Bedriften Rig Access er del av samme konsernet, men der nekter ledelsen å signere noen som helst tariffavtale med Industri Energi. – Ledelsen truer med å legge ned bedriften hvis den ikke får det som den vil, sier forbundssekretær Kjell Bjarne Eide.

Alle de fem ansatte i Rig Access er medlem i Industri Energi.

-Disse jobber med klatreoppdrag offshore, såkalt tilkomstteknikk. De står uten skiftordning og jobber når det er behov for dem. Bedriften leier også ansatte ut til andre selskaper når den ønsker, slik bidrar den til å underminere forholdene også på tariffert område. De ansatte føler seg utnyttet og vil ikke lenger ha det sånn, sier Eide.

Kan bli sympatiaksjoner

Industri Energi har tatt saken opp i LO og fått godkjennelse for å gå til streik i selskapene Solid Offshore Technology og Rig Access, hvis ikke mekling fører til løsning.

Hvis det blir streik kan sympatiaksjoner bli aktuelt.

-Vi ønsker at medlemmene våre skal ha ordnede arbeidsforhold. En tariffavtale vil gi de ansatte bedre forutsigbarhet, ordnede lønnsforhandlinger, deltakelse i avtalefestet pensjonsordning (AFP) og ordningen med tap av helsesertifikat, sier Tor Leversen og Kjell Bjarne Eide.