Markering for Palestina som stat

Industri Energi stiller seg bak markeringen «Anerkjenn Palestina som stat nå!», onsdag 27. mai klokken 17.00 på Eidsvolls plass foran Stortinget.
Industri Energi stiller seg bak markeringen «Anerkjenn Palestina som stat nå!», onsdag 27. mai klokken 17.00 på Eidsvolls plass foran Stortinget.

mandag 25. mai 2015

Industri Energi stiller seg bak markeringen «Anerkjenn Palestina som stat nå!», onsdag 27. mai klokken 17.00 på Eidsvolls plass foran Stortinget.

Fellesutvalget for Palestina og Palestinakomiteen i Norge arrangerer markeringen 27. mai. Dagen etter skal Stortinget debattere sak om anerkjennelse av Palestina som stat, basert på innstilling fra Utenriks- og forsvarskomiteen. Innstillingen viser at det er ikke flertall for anerkjennelse nå.

Det er tverrpolitisk enighet i Norge om at det palestinske folket har rett til selvbestemmelse, og norske myndigheter har allerede tatt en rekke steg på veien til full anerkjennelse siden Norge stemte for at Palestina skulle få observatørstatus i FN i 2011.

Norsk politikk fram til i dag har vært basert på et premiss om at staten Palestina ikke kan anerkjennes før det foreligger en fremforhandlet avtale mellom partene.

Fellesutvalget for Palestina og Palestinakomiteen i Norge skriver på sine facebooksider at «Det er i dag ingen reelle fredsforhandlinger som gir håp om en snarlig avtale som får slutt på okkupasjonen. Tvert imot har 20 års forhandlinger ført til en dobling av de ulovlige bosettingene, den illegale muren, flere kriger mot Gaza og til intern palestinsk splittelse. Utsiktene til en palestinsk stat er langt fram. Det er derfor viktig å styrke palestinernes forhandlingsposisjon for dermed å øke muligheten til en reell fredsprosess. I dag har de fleste stater (136 av FNs 193 medlemsland) anerkjent Palestina. I Norge har en rekke store og viktige organisasjoner stilt seg bak kravet om norsk anerkjennelse».

Les mer om arrangementet på facebooksiden til arrangørene her:

Appellanter (foreløpig):

Amro Alhourani, den palestinske ambassadøren i Norge Liv Tørres, generalsekretær i Norsk Folkehjelp Bård Vegar Solhjell, Stortingsrepresentant, SV Roy Pedersen, leder, LO i Oslo Truls Wickholm, Stortingsrepresentant, AP Eilert Rostrup, prest/daglig leder, Stiftelsen Karibu Kathrine Jensen, leder, Palestinakomiteen i Norge Konferansier: Line Khateeb.

Vil du delta?

Organisasjoner og partier som ønsker å slutte seg til markeringen, kan sende en e-post til sekretariat@palestinakomiteen.no

Arrangør: Palestinakomiteen i Norge og Fellesutvalget for Palestina Tilsluttede organisasjoner per 21. mai: Norsk Folkehjelp Changemaker Palestine Network Norway Fellesorganisasjonen Ship to Gaza Norway Musikernes fellesorganisasjon Norges Kristelige Studentforbund Fellesforbundet Norsk Jernbaneforbund Sabeels Venner i Norge Fagforbundet Sosialistisk Ungdom Rødt Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom Arbeidernes Ungdomsfylking Handel og Kontor i Norge Samordningskomiteen for akademisk og kulturell boikott av staten Israel Norsk Transportarbeiderforbund Norges Kommunistiske Parti Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund EL & IT Forbundet Forbundet Industri Energi LO i Oslo Stiftelsen Karibu Sosialistisk Venstreparti KFUM-KFUK Global Rød Ungdom Fellesforbundet avd 850 Oslo Grafiske Fagforening Drammen AUF Venner av Jerusalem/Al Quds Norsk Tjenestemannslag Ungdom mot rasisme Palestinsk Kvinneforening