LO-lederen er trygg på at kongressen vil konsekvensutrede Lofoten

LO-leder Gerd Kristiansen slår fast at det trengs konsekvensutredning av Lofoten.
LO-leder Gerd Kristiansen slår fast at det trengs konsekvensutredning av Lofoten.

tirsdag 1. november 2016

-Jeg skjønner innmari godt at dere er forbannet, men jeg er sikker på at LO-kongressen vil fatte et vedtak om konsekvensutredning av områdene utenfor Lofoten og Vesterålen, sier LO-leder Gerd Kristiansen til stående applaus på LOs olje- og gasskonferanse.

På LOs olje- og gasskonferanse i Bodø tirsdag sier LO-leder Gerd Kristiansen at petroleumssektoren i stor grad har lagt grunnlaget for hvordan vi skal utvikle morgendagens velferd.

-Hvis vi skrur igjen kranene slik enkelte forbund ønsker, vil vi kaste tusenvis av folk ut i arbeidsledighet og samtidig svekke velferden, sier Gerd Kristiansen.

Hun slår fast at det ville vært elendig politikk.

Handler ikke om klima

Gerd Kristiansen understreker også at debatten om petroleumsvirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen ikke handler om klima.

-Jeg klarer ikke å se at debatten om Lofoten og Vesterålen kan dras inn i klimadiskusjonen. Jeg forstår naturvernargumenter og diskusjonen rundt sameksistens med fiskeri og turisme. Men ikke hvordan kan man bruke klimaargumenter mot petroleumsvirksomhet i Lofoten, hvis man ikke samtidig er imot olje og gass på resten av sokkelen, sier hun.

LO-lederen slår fast at Landsorganisasjonens ambisjon er å ta hele landet i bruk og at Nord-Norge må få ta del i verdiskapingen.

– Nettopp derfor har LO-kongressen sagt ja til konsekvensutredning, så får vi ta den endelige beslutningen om å åpne området eller ikke når vi har mer kunnskap på bordet.

Skjørt kompromiss

Gerd Kristiansen viser til at LO har 25 medlemsforbund med til sammen mer enn 900.000 medlemmer.

-Vår styrke springer ut fra at vi er i stand til å finne kompromisser som alle kan leve med. Og vi må sørge for at de forbundene som er sterkest berørt av beslutningene ikke blir overkjørt av enkeltvedtak. Jeg skjønner innmari godt at dere er forbannet, sier hun til de 200 deltakerne på LOs olje- og gasskonferanse.

-Med en større brems i olje og gassektoren må vi kutte i velferdstjenestene, siden olje og gass bidrar så mye til statskassen. Det vil indirekte ramme medlemmene i de forbundene som i dag står og roper på varig vern, sier hun.

–Jeg tror det er lurt å holde på det skjøre kompromisset fra sist kongress. Vi har lang tradisjon for å fatte samlende vedtak i LO. Og jeg er sikker på at vi får det også på neste års kongress, så jeg sover godt om natten, sier Kristiansen.