LO-kongressen 2017: LO støtter konsekvensutredning av Nordland 6

Forbundsleder Frode Alfheim
Forbundsleder Frode Alfheim

fredag 12. mai 2017

Industri Energi ønsker fortsatt full konsekvensutredning av Nordland 6, Nordland 7 og Troms 2, men kan leve med LO-kongressens vedtak om støtte til konsekvensutredning av Nordland 6.

– Vi er ikke helt i mål. Vi ønsker fortsatt full konsekvensutredning, men dette er et vedtak vi kan leve med. Spesielt dersom det kan bidra til at vi kommer i gang med konsekvensutredning av Nordland 6 etter Stortingsvalget. Vi har uansett kommet lenger enn tidligere. Ellers vil jeg si at teksten i den vedtatte uttalelsen er god. Den viser tydelig solidaritet med de mange som har mistet jobbene sine i oljenæringen, og det setter vi pris på, sier forbundsleder Frode Alfheim.

I vedtaket heter det følgende:

«Deler av Nordland 6 er allerede åpnet for petroleumsaktivitet, og her er eksisterende infrastruktur lettest tilgjengelig. LO mener derfor Nordland 6 må konsekvensutredes. Utredningen må avklare hvilke deler som eventuelt kan åpnes for olje- og gassvirksomhet og hvilke deler som bør unntas.

Arbeidet med en konsekvensutredning må ikke komme i konflikt med andre næringer, må baseres på et tett samarbeid med fiskerinæringen og utføres på en mest mulig skånsom måte. Best tilgjengelig teknologi må tas i bruk. Spørsmålet om området skal åpnes eller ikke må behandles når konsekvensutredningen er gjennomført.

I Nordland 7 og Troms 2 har vi ikke erfaringer med petroleumsvirksomhet. Sokkelen er her smalere og utfordringene overfor andre næringer derfor større. Disse områdene må avvente den oppdaterte kunnskapen som vil fremkomme i forbindelse med at den helhetlige forvaltningsplanen for Lofoten og Barentshavet revideres i 2019/2020. I tråd med gjeldende vedtak om åpningen av Barentshavet sørøst mener LO at petroleumsvirksomhet i og ved iskanten ikke er forenelig med en forsvarlig forvaltning av havområdene våre.»

Vedtaket er så å si identisk med Arbeiderpartiets vedtak om delvis konsekvensutredning.

– Det ligger imidlertid ikke en fredning av områdene i vedtaket, så diskusjonen kan gjenopptas senere, påpeker forbundslederen.