LO forbereder storstreik fra søndag

Det kan bli storstreik fra søndag 16. april, hvis ikke LO og NHO blir enige i meklingen om i årets lønnsoppgjør. I første omgang varsles mulig streik for 22.947 LO-medlemmer.

-Vi har alltid som mål å bli enige, men er godt forberedt på streik, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Hun orienterte tirsdag ettermiddag riksmekler Mats Ruland og motparten NHO om LOs streikeuttak.

Meklingen starter fredag, med frist innen klokken 2400 15. april, altså natt til 16. april.

Ved en eventuell konflikt planlegger LO å ta ut et bredt spekter av bransjer over store deler av landet.

2961 av 22.947 som det er meldt plassfratredelse for, og som dermed vil tas ut i første del av en eventuell streik, er medlemmer i Industri Energi.

Blant bedriftene som tas ut i et eventuelt førsteuttak er Ekornes, Lærdal Medical, Jotun, Norcem, Nor Tekstil, Shawcor, Bilfinger, Orkla Home & Personal Care, Faun Pharma, Nordic Pharma, Preplast, Logent Warehousing, Home Brands, Vipo, Protan, Poly Hars, Bewi, Hydro Aluminium og Speira.

Her kan du se hvilke virksomheter som omfattes av streikevarselet.

LOs hovedkrav er å sikre arbeidstakernes andel av verdiskapingen og økt kjøpekraft, prioritere likelønn og motvirke lavlønn. 

Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim, er del av LOs forhandlingsutvalg. Han sier det er kampglød i LO-familien og sterk enighet om hovedkravene i lønnsoppgjøret.

-Det er full oppslutning i LO om å kreve økt kjøpekraft i mellomoppgjøret. Vi skal ha vår del av verdiskapingen, sier Alfheim.