Landsmøtet 2017: Tillitsvalgte blir trakassert, forfulgt og drept

Ommund Stokka la frem den internasjonale uttalelsen på landsmøtet i Industri Energi.
Ommund Stokka la frem den internasjonale uttalelsen på landsmøtet i Industri Energi.

lørdag 29. april 2017

Tillitsvalgte blir trakassert, forfulgt og drept for å stå opp for rettigheter vi tar for gitt i Norge. – Det aksepterer vi ikke, og vi har et ansvar for å gjøre noe med det, sier Ommund Stokka i forbundsledelsen i Industri Energi.

Han la frem flere rystende eksempler fra internasjonalt arbeidsliv.

– Ei colombianske kvinne og tillitsvalgt jobbet på en plantasje. Hun fortalte meg noe hjerteskjærende: «Vi har en drøm om en dag å være like mye verdt som produktene som selskapet vi jobber i selger. At vi skal være like mye verdt som mennesker.»

Han tok også for seg et eksempel fra britisk sokkel.

– Jeg leste et brev som ble sendt til britiske oljearbeidere i et riggselskap. Det var brutalt. De tjente allerede langt under det vi har på norsk sokkel. Bedriften dikterte 25 prosent nedgang i lønn. Om du ikke godtok dette, ble kontrakten din terminert. Rett ut av selskapet.

Hør på denne setningen her, dette ble sagt av en colombiansk fagforeningsmann når han holdt en tale på et streikemøte: «De kan bare drepe meg, fordi jeg vet at om de dreper meg, så kommer en av dere til å ta min plass og fortsette kampen». Han ble drept bare noen dager etter hanhadde holdt streiketalen. Sånt gjør et voldsomt inntrykk, saStokka.

Som vanlig er diskusjonen betent når det gjelder Israel-Palestina-konflikten.

– Vi kritiserer ikke bare Israel, men vi synes det er et minimum at landet følger internasjonale konvensjoner. Industri Energi kritiserer alle som bryter menneske- og arbeiderrettigheter,Som eksempel nevnes de grusomme forholdene iSaudi Arabia, Columbia, Qatar, sa han.

Menneskeretter

–Solidaritet handler ikke om å være snillere enn andre. Det handler om at vi vet at vi står sterkere i fellesskap og at vi har de samme interessene. Flesteparten av Industri Energis medlemmer er ansatt i internasjonale konsern, sa han.

Verden står overfor den største migrasjonen på 70 år. Denne migrasjonen vil fortsette til de grunnleggende årsakene til at folk blir tvunget til å flykte fra sine hjem blir løst.

– En sterk fagbevegelse som kjemper for menneskeretter, faglige rettigheter og demokratiske institusjoner er en viktig del av løsningen. I møte med denne krisa må solidaritet være vårt svar.

Stokka poengterte at mer enn noen gang trenger arbeidere beskyttelse mot overgrep.

– Globaliseringen har ført til at selskap fritt kan flytte produksjonen fra ett land til ett annet for å øke utbyttet til aksjonærene. Konsekvensen er et kappløp mot bunnen, et kappløp om billigst mulig produksjon. Det rapporteres om grove overgrep mot uformelle arbeidere i underleverandørenes svarte og grå markeder, mot migrantarbeidere og papirløse arbeidere, og ikke minst kvinnelige arbeidere.

Solidaritet

Heldigvis finnes det håp hvis man klare å samarbeide og stå sammen.

– Et av virkemidlene for å styrke arbeidstakerretter i selskaper som opererer globalt, er inngåelse av globale avtaler (Global Framework Agreements) mellom selskapene og fagbevegelsen. Forbundet vil sammen med fagforeningene arbeide for å opprette nye og fornye eksisterende globale møter i landsmøteperioden, sa han.

Han konkluderer med at en sterk og aktiv fagbevegelse er en forutsetning for demokrati, faglige rettigheter, rettferdig fordeling og anstendige lønns- og arbeidsvilkår.

– Vår solidaritet er ikke veldedighet, men handler om å samarbeide med arbeidsfolk i andre land slik at de blir i stand til å bygge sine egne foreninger, egne institusjoner og egne nasjoner, sa Ommund Stokka.

Du kan se hele landsmøtet på video,her finner du lenke til overføring fra de ulike dagene og tidspunktene.