Landsmøtet 2017: Industri Energi knallhardt ut mot midlertidige ansettelser

2. nestleder Terje Valskår i Industri Energi. Foto: Leiv Martin Green.
2. nestleder Terje Valskår i Industri Energi. Foto: Leiv Martin Green.

fredag 28. april 2017

– Industri Energi vil fortsette kampen mot den økte bruk av midlertidige ansettelser. Og nå har Arbeiderpartiet lovet å bli med oss på laget, noe vi trenger for å endre Arbeidsmiljøloven, sa2. nestleder TerjeValskår på Industri Energi sitt landsmøte fredag 28. april.

 

Da han la frem uttalelsen om arbeidsliv, kunne han berettet om at det hadde kommet inn hele 156 forslag til landsmøtet.

Han poengterer at endringene i Arbeidsmiljøloven som kom i 2015 har bidratt til en svekkelse av vernet og tryggheten i arbeidsforholdet.

– Oljenedturen har gitt mange av våre tillitsvalgte og medlemmer store utfordringer. Nærmere 50.000 i denne og tilstøtende sektorer har mistet arbeidet sitt. Med lav oljepris, og heftige krav om kutt i kostnader, har selskapene i sin iver redusert bemanning og lagt et betydelig press både på lønn, arbeidsvilkår og arbeidstid, sahan.

Skiftarbeiderforbund

Tariffavtalene er under press, arbeidsvilkår er under press, og i kjølvannet av dette et sterkt økende antall på midlertidige kontrakter.Mer enn 50 prosent av medlemmene arbeider i dag i en eller annen for arbeidstidsordning som ikke går på dagtid.

– Utviklingen i arbeidslivet har lagt et stadig større press på arbeidstidsordningene. Kravene om tøffere rotasjons,- skift, turnus og innarbeidingsordninger er dessverre blitt en del av hverdagene for mange. Dere som tillitsvalgte har sikkert opplevd dette, i større eller mindre grad. Vi må sette større fokus på dette og bli bedre på å forstå hvordan slike ordninger påvirker både arbeid, helse, sosiale og familiemessige forhold, sier han.

Valskår understreker at forbundets klare målsetting må være å arbeide for å utvikle lønns-og arbeidsvilkår til beste for medlemmene.

– Selv om vi i de siste årene har hatt en positiv utvikling på de fleste av våre overenskomstområder, vil betydningen av økt lønn nå ikke bare være viktig, men og ha en stor betydning for pensjon og trygd, sier han.

Tannhelsetjenester

Samtidig mener Valskår at vi må tenke fremover.

– Et eksempel på dette er kravet om at tannhelsetjenester må bli en offentlig del av det offentlige helsetilbudet.

– Et godt samspill og samarbeid er et klart fortrinn i arbeidslivet. Gjennom de siste årene har vi sett en stadig tøffere holdning fra arbeidsgiverne som gir oss større utfordringer. Et klart krav må være at vi skal ha et arbeidsliv for hele livet, saTerje Valskår.

Du kan se video-strømming fra hele landsmøtet. Her finner du lenke til overføring fra de ulike dagene og tidspunktene.