Internasjonal kampanje rettes mot subseabransjen og flerbruksfartøy

Diana Junquera Curiel (IndustriALL)og Norrie McVicar (ITF) er enig om å samarbeide for å styrke innsatsen mot flerbruksfartøy. Foto: Atle Espen Helgesen
Diana Junquera Curiel (IndustriALL)og Norrie McVicar (ITF) er enig om å samarbeide for å styrke innsatsen mot flerbruksfartøy. Foto: Atle Espen Helgesen

fredag 29. april 2016

De globale organisasjonene ITF og IndustriALL skal samarbeide for å styrke innsatsen i oljeservice- og subseabransjen. – Flerbruksfartøy blir en avgjørende del av samarbeidet, sier områdeleder i Industri Energi Ommund Stokka.

På ITF Offshore Task Force Group sitt møte i Stavanger denne uka ble de to globale organisasjonene ITF og IndustriALL, med til sammen 155 millioner medlemmer, enig om å styrke samarbeidet innenfor oljeserviceområdet rundt Nordsjøen.

-Det langsiktige målet er å få på plass flere tariffavtaler innen subsea- og konstruksjonsbransjen, bygge sterke fagforeninger, forbedre arbeidsforhold og styrke fagbevegelsens innflytelse i olje- og gassektoren, sier Diana Junquera Curiel, som leder energiseksjonen i den globale industriføderasjonen IndustriALL.

Hun mener det er nødvendig at den globale fagbevegelsen samarbeider på dette området.

-Vi har et felles mål om å oppnå bedre organisasjonsgrad og forbedre arbeidsforholdene for folk som jobber i oljeservicesektoren. Flerbruksfartøy blir en viktig del av satsingen, fordi på disse skipene er ITF representert med sjøfolk, mens IndustriALL representerer oljearbeiderne om bord, sier Diana Junquera Curiel.

Må svare på utfordring

Norrie McVicar, som leder den globale ITFs Offshore Task Force Group, påpeker at flere subseakontraktører har startet en felles kampanje mot fagbevegelsen og at det er på tide at den globale fagbevegelsen svarer på denne utfordringen.

-Vi er bekymret over en utvikling der flere selskaper i subseasektoren driver en juridisk og industriell kampanje med sikte på å ødelegge avtaler som skal beskytte folkene som jobber på flerbruksfartøy, sier han.

McVicar peker på selskaper som Technip, EMAS og Allseas som han mener opptrer uredelig. Og han ser det som nødvendig å styrke fagbevegelsens arbeid mot disse selskapene.

-ITF og IndustriALL har et felles mål om å beskytte arbeidsfolk i olje- og gassektoren. Dette utfordres ved at flerbruksfartøy, der folkene om bord ikke får lovbeskyttelse, utfører stadig mer arbeid på sokkelen. Vår oppgave er å beskytte alle som jobber offshore, enten de er sjøfolk eller oljearbeidere, sier Norrie McVicar.

Han opplyser at den felles innsatsen i første omgang vil fokusere på landene rundt Nordsjøen, men understreker at satsningsområdet er globalt.

-Det er operatørselskapene som tildeler kontraktene på sokkelen. Jeg håper disse selskapene vil støtte oss og stå i mot subseakontraktører som driver med sosial dumping og som målrettet motarbeider fagbevegelsen, sier han.

Opererer på tvers av grensene

Områdeleder Ommund stokka i Industri Energi er godt fornøyd med at de to globale gigantene skal samarbeide på nettopp dette området.

-Vi setter pris på at den globale fagbevegelsen setter fokus på subseakontraktørene og flerbruksfartøy. Oljearbeiderne på disse skipene skal ha samme rettigheter som oljearbeidere på rigger og plattformer, sier han.

Stokka påpeker at dette er en bransje som opererer på tvers av landegrensene i hele verden.

-Dette er en global bransje, da er det nødvendig at også fagbevegelsen jobber globalt, sier han og påpeker at samarbeidet også kan være en døråpner for å utvide Industri Energi sitt samarbeid med britisk fagbevegelse.