Industri Energi krever møte med arbeids- og sosialministeren om sikkerhet og tilsyn på norsk sokkel

Nestleder Frode Alfheim i Industri Energi
Nestleder Frode Alfheim i Industri Energi

fredag 2. september 2016

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie har bedt om et møte med direktøren for Petroleumstilsynet (Ptil) for å diskutere sikkerheten i oljebransjen. Industri Energi er bekymret for utviklingen og vil ha svar fra statsråden om Ptil har fått de virkemidlene de trenger for å ivareta sitt ansvar.

 

Industri Energi har den senere tid uttrykt alvorlig bekymring om sikkerheten offshore, spesielt på Goliat-feltet i Barentshavet.

Etter massive medieoppslag og bekymringsmeldinger rundt oljeselskapet Eni og driften av Goliat-plattformen har arbeidsminister Anniken Hauglie innkalt Ptil direktør Anne Myhrvold til samtaler om sikkerheten på sokkelen.

–Etter 13 hendelser bare på Goliat, er spørsmålet om Ptil har den verktøykassen det trenger for å utøve og håndheve tilsynsoppgaven som ligger i mandatet gitt av departementet, sier nestleder Frode Alfheim i Industri Energi. I et brev til statsråden ber han nå om et eget møte i etterkant av Arbeids- og Sosialdepartementets møte med Ptil.

Bekymringsfull utvikling for offshore sikkerhet

I brevet skriver Alfheim at arbeidstakerne i en hel bransje ikke lenger kan leve med spørsmålet om sikkerheten står ved et veiskille eller ei. Det hersker ingen tvil om at ansvaret for sikkerheten alltid ligger hos operatøren. Samtidig skal det heller ikke være tvil om at ansvaret for å føre tilsyn med at aktørene følger norske lover og regler alltid ligger hos Ptil.

–Det har blitt alt for mange anledninger til å stille spørsmålstegn ved Ptil sin autoritet og etter hvert også hvilken tillit bransjen skal ha til Ptil som tilsynsmyndighet. Industri Energi mener det er veldig uheldig dersom tilliten til myndigheter og tilsyn svekkes, sier Alfheim.

I juni uttalte forbundet at det må stille spørsmål om pålegg fra myndighetene blir fulgt opp slik de burde, og om Petroleumstilsynet har for stor tillit til egen autoritet.

Industri Energi vil i møtet ha svar fra statsråden om Ptil har fått de virkemidler fra regjeringen som trengs for å ivareta sitt ansvar i den situasjonen næringen befinner seg i. Forbundet krever samtidig at Goliat ikke startes opp før alle parter er helt omforent om at sikkerheten er ivaretatt.