Industri Energi krever at bakkepersonellet får fortsette på Flesland og Florø

Forbundssekretær Harald Hereid
Forbundssekretær Harald Hereid

onsdag 22. februar 2017

– Forbundet vil stevne CHC Helikopterservice og Bristow dersom de ikke etterkommer vårt krav, sier forbundssekretær Harald Hereid.

I forbindelse med at Statoil har tildelt Bristow kontrakt for all flyging ut fra Flesland og Florø fra 1. mai 2017, vil alt støttepersonell som har jobbet direkte under denne kontrakten for CHC Helikopterservice bli krevd overført til den nye kontraktøren.

– Vi snakker her om ansatte som har hatt sin arbeidsplass på flyplassen i en årrekke og enkelte har hatt sin arbeidsplass her siden 1970-tallet, sier Harald Hereid, forbundssekretær for trafikkpersonell i Industri Energi.

Forbundet har krevd virksomhet overføring av de bakkeansatte overfor Helikopterservice og Bristow og avventer svar fra selskapene.

De ansatte har rettigheter

Virksomhetsdirektivet er ment å gi arbeidstakere vern ved kontraktsoverføring.

– Overføring av virksomheter er således en rett den enkelte har i henhold til arbeidsmiljøloven og noe vi vil forfølge rettslig dersom ikke selskapene etterkommer vårt krav, sier Hereid.

Han sier videre at man her kan vise til en identisk sak der Høyesterett avsa dom helt i tråd med forbundet sin forståelse, den såkalte Bardufossdommen der SAS mistet kontrakten med Forsvaret til Norwegian. Og i den forbindelse valgte Norwegian å benytte et annet selskap enn det SAS hadde brukt til bakketjenester.

– De ansatte fikk fullt medhold i at dette var å regne som virksomhetsoverdragelse, sier Hereid.

Utelukker ikke rettslig prosess

Han sier videre at det ikke er uvanlig at Statoil bytter om på leverandører med jevne mellomrom, men understreker at de ansatte har krav om å bli ivaretatt i slike situasjoner

– Forbundet forventer at begge selskap aksepterer en overføring etter loven, men vi kan ikke utelukke en rettslig prosess, sier han.