Hoppet i sjøen og reddet fireåring

Det ble et rørende gjensyn mellom familien Johansen og Thomas Rognli i Hammerfest. Foto: Kristian Østvik
Det ble et rørende gjensyn mellom familien Johansen og Thomas Rognli i Hammerfest. Foto: Kristian Østvik

onsdag 27. mai 2015

Industri Energi-medlem Thomas Rognli hoppet i sjøen og reddet Reidar på4 åri Hammerfest 9.juni 2013. Hverdagshelten ble hedret med blomster og diplom fra Norges Livredningsselskap for heltedåden nylig i Hammerfest.

Foruten heder fra livredningsselskapet, fikk han også overrakt blomster av varaordføreren i Hammerfest, Marianne Sivertsen Næss.

-Det var emosjonelt å møte Reidar og familien hans igjen etter disse to årene. Jeg har tenkt mye på gutten og familien, og vi har også utvekslet meldinger med hverandre i ettertid. Jeg er ydmyk og rørt over hederen jeg har fått. Å redde en unge fra drukning setter livet i perspektiv. Jeg har jo selv fire unger og en stedatter, sier Rognli.

Plask og hyl

Det var sommeren 2013 at han satt og skuet ut over sentrum i fjerde etasje på hotellet i Hammerfest da han hørte plask og hyl fra havnebassenget.

-Jeg handlet på instinkt, og løp det forteste jeg klarte og hoppet i sjøen. Jeg fikk gutten inn til land, heldigvis, for det kaldt i sjøen. Bare4 grader, har jeg blitt fortaltJeg husker ikke mye, men jeg er sikker på at jeg fikk bruk for min erfaring og trening fra arbeidet på norsk sokkel. Vi har jo drevet intensive øvelser innen blant annet livredning, sier han.

Faren til Reidar, Roy Ivan Johansen, så Rognli spurte forbi og hoppe i havet. Til Finnmarken sier han:

-Jeg så ikke hva som hadde skjedd før eldstesønnen sa at Reidar hadde falt i sjøen. Det at han uten å tenke hoppet uti for å redde sønnen min, det gjør han for meg unik,sier faren.

 

Thomas Rognli med diplom sammen med familien Johansen. Foto: Kristian Østvik
Thomas Rognli med diplom sammen med familien Johansen. Foto: Kristian Østvik

Svømming

De to familiene har bestemt seg for å fortsette å holde kontakten med hverandre. Det har blitt et spesielt bånd Det har blitt et helt spesielt bånd mellom dem.

Rognli har ikke noen klar formening om hva som gjør en til en hverdagshelt.

-Det at man i alle fall prøver og tar ansvar, viser omsorg og ikke bare går forbi når noen trenger hjelp. Jeg tror i bunn og grunn det handler om medmenneskelighet, sier han.

Thomas Rognli arbeider som storekeeper på Saipem’s borerigg SSDR «Scararebo8som nå borer påGoliat-feltet i Barentshavet. Klubbleder i Saipem Employees Association (industri Energi avd.185) Robert de Vries sier at det var stort å være til stede da Rognli ble hedret.

-Vi er stolt over hans resolutte opptreden. Vi trenger slike folk når det virkelig gjelder, sier han.

Rognli, som bor på vakre Dyrøya i Troms, har bestemt seg for å være med i den nye lokalavdelingen for Norges Livredningsselskap som skal etableres i Helgeland.

-Jeg er opptatt av at svømmeferdighetene skal bli bedre i samfunnet, og at flere lærer livredning. Det vil spare mange liv, sier Thomas Rognli.