Havnekonflikt skal løses i retten

tirsdag 19. mai 2015

I juni skal Arbeidsretten i Oslo behandle spørsmålet om havnearbeiderne frasier seg sin fortrinnsrett til losse- og lastearbeid når de går ut i streik. Saken vil avgjøre om det arbeidet som har vært gjort med lossing og lasting på havna i Tromsø siden havnearbeiderne ble tatt ut i sympatistreik, kan kalles streikebryteri.

Sier Arbeidsretten at fortrinnsretten består under en sympatistreik, har det foregått streikebryteri siden desember 2013. Hvis arbeidsretten gir NHO medhold, betyr det derimot at havnearbeidernes streikerett bortfaller, siden det da vil være fritt fram å sette inn andre arbeidere til å gjøre deres jobb under streiken.

– Dette er ingen intern LO-konflikt mellom ulike forbund, men et massivt angrep på havnearbeidernes tariffavtaler fra NHO, godt assistert av Oslo Havn sier nestleder i LO

Nestleder i Lo, Tor-Arne Solbakken.

Konflikt i Mosjøen

Også i Mosjøen har det vært påstander om streikebryteri, etter at havnearbeiderne fra Transportarbeiderforbundet la ned arbeidet 8. mai i fjor. Siden den gang har Mosjøen Industriterminal benyttet egne ansatte til å foreta losse- og lastearbeidet.

– Konflikten mellom MIT og Mosjøen Transportarbeiderforening (MTAF), har gjort at våre medlemmer er blitt beordret til å gjøre jobben som tidligere ble utført av MTAF. Dette er en jobb vi aldri ønsket å påta oss, men noe som arbeidsgiver har pålagt oss å utføre. Vi er også blitt rådet til å gjøre jobben fra Industri Energi sentralt, sier leder av Mosjøen Kjemiske Fagforening (MKAF), Rune Krutå.

– Industri Energi har videre sagt at dersom LO hevder at dette arbeidet er streikebryteri og kan stoppes på slikt grunnlag, vil dette bli gjort umiddelbart.

Ikke streikebryteri i Mosjøen

På ettårsdagen for utestengningen, inviterte Industri Energi lokalt i Mosjøen havnearbeiderne, LO og Transportarbeiderforbundet på møte for å få til en løsning. Der deltok lederen av Norsk Transportarbeiderforbund Roger Hansen, forbundsleder i Industri Energi, Leif Sande, nestleder i LO, Tor-Arne Solbakken, samt lokale tillitsvalgte.

– Vi har fått noen avklaringer etter møte og er enige om at dette er en tvist mellom arbeidstakere og arbeidsgivere, sier Solbakken. Det er ikke grunnlag i dag for å si at det foregår streikebryteri i Mosjøen.

Initiativtaker til møte, leder av Mosjøen Kjemiske Fagforening (MKAF), Rune Krutå ser frem til en løsning i Mosjøen.

– Vi er fornøyde med møtets utfall. Det var viktig for MKAF å få en bekreftelse på at LO ikke anser jobben vi utfører som streikebryteri, og det var en lettelse å få høre av Solbakken under møtet. Denne saken er en stor belastning for begge fagforeninger og nå håper vi at det lykkes å få på plass en løsning på konflikten, sier Krutå.