– Hans engasjement har engasjert tillitsvalgte fra alle deler av landet

Tidligere LO-leder Yngve Hågensen er død, etter kort tids sykeleie. Fagforeningskjempen ble 84 år gammel.

– Det er med dyp sorg vi har mottatt beskjeden om at Yngve Hågensen har gått bort. Han vil bli husket som en av norsk fagbevegelses mest markante ledere, sier forbundsleder Frode Alfheim.

– Yngve har bidratt stort til vårt forbund, også lenge etter sitt virke som LO-leder. Han har stilt opp på utallige årsmøter og konferanser, for å dele av sin erfaring og kunnskap. Hans engasjement har gjennom årene inspirert tillitsvalgte fra alle deler av landet, sier Alfheim.

Hågensen ble valgt til LO-leder i 1989 og satt i 12 år, frem til 2001. Han ble omtalt som en åpen, direkte og til dels hardtslående LO-leder.

– Yngve satte spor etter seg som LO-leder. Han var en av arkitektene bak det såkalte solidaritetsalternativet på begynnelsen av 1990-tallet, som bidro til at Norge kom ut av den økonomiske krisen og en historisk høy arbeidsledighet. Det var under hans ledelse at LO-kjempet frem den 5. ferieuken. Hans navn vil bli stående i historiebøkene som en av de store LO-lederne, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik i en pressemelding.

Hågensen ble født i Vardø 13. juli 1938, som liten gutt havnet han på barnehjem. Han kom til Halden som 15-åring og ble etter hvert ansatt ved Saugbrugsforeningen. I 1969 ble han ansatt som distriktssekretær for LO i Møre og Romsdal, før han ble valgt som LO-sekretær på kongressen i 1977. I 1989 erstattet han Leif Haraldseth som LO-leder.

– Yngve etterlater seg en sterk livshistorie, både som privatperson og som fagforeningsmenneske. Jeg er veldig glad for at han takket ja til at det skulle bli laget et eget teaterstykke om hans liv, og at vi fjor fikk oppleve forestillingen sammen med han, sier Alfheim.