Glad for ny gjennomgang av sikkerheten på sokkelen

Nestleder Frode Alfheim i Industri Energi
Nestleder Frode Alfheim i Industri Energi

tirsdag 29. november 2016

Flere alvorlige hendelser på norsk sokkel har hopet seg opp i høst etter store kostnadskutt. Nå skal Arbeidsdepartementet undersøke om sikkerheten er god nok.

Departementet varsler at de vil komme med en ny stortingsmelding om sikkerheten på norsk sokkel.

– Det har vært flere alvorlige hendelser det siste året. Petroleumstilsynet har også stilt spørsmål om sikkerheten står ved et veiskille og det er uenighet mellom partene om kostnadskuttene medfører press på sikkerheten, sier arbeidsminister Anniken Hauglie i en pressemelding.

Innholdet i stortingsmeldingen vil være en full gjennomgang av HMS-tilstanden i næringen og undersøke tema som partssamarbeid, medvirkning og ansvarliggjøring av næringen. Arbeidsgruppen vil bestå av partene og myndighetene (blant annet Petroleumstilsynet og Oljedirektoratet). De skal gi en beskrivelse av risikoen og sikkerheten i oljenæringen, og se på mulige nye tiltak i rapporten som skal være ferdig i oktober neste år. Leder av gruppen er Ole Andreas Engen, professor i samfunnssikkerhet ved Universitetet i Stavanger.

– Mitt budskap inn i dette er uansett helt klart; ingen effektivisering og kostnadskutt skal gå på bekostning av helse, miljø og sikkerhet, sier Hauglie.

Nestleder Frode Alfheim i Industri Energi er fornøyd med at problematikken tas på alvor.

– Etter flere alvorlige hendelser er det veldig klokt å lage en stortingsmelding rettet spesifikt mot petrolemsvirksomheten. Timingen for gjennomgangen er god. Vi er midt inne i en tøff periode og vi vet at den kommer til å vare. Kutt og oppsigelser i over 2,5 år gir merkbare belastninger på partene lokalt, selv om det er variasjoner. Vi merker at det er større fokus hos tillitsvalgte og forbund på konsekvensene av kostnadskutt og oppsigelser. Vi har krevd at Petroleumstilsynet kommer mer på banen og nå blir dette tatt på alvor. Dette er et viktig fundament for arbeidet videre, sier han.