Forskning viser at skiftarbeid påvirker helsen

Forsker Dagfinn Matre ved Stami.
Forsker Dagfinn Matre ved Stami.

tirsdag 29. november 2016

Forskning viser klar sammenheng mellom skiftarbeid og en rekke fysiske og psykiske plager. – Det er særlig viktig å få nok søvn, sier forsker Dagfinn Matre ved Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami).

Forsker Dagfinn Matre ved Stami viste på konferansen «Skiftarbeid og helse i oljå» at skiftarbeid og lange arbeidsdager gir økt risiko for søvnforstyrrelser, ulykkesrisiko, psykiske plager, hjerte-/karsykdommer, diabetes, muskel/skjelettplager, kreft og andre helseutfall.

-Det er ikke gitt at skiftarbeidere får disse plagene, men det er økt risiko, sier Matre og påpeker at fritid og arv også spiller inn.

– Søvn gir økt energi, bedre humør, bedre immunsystem, bedre læring og hukommelse, sier han.

Ifølge internasjonale studier har ikke organisering av skift så mye å si bare man får tilstrekkelig fridager for å sove ut. Og Matre viser til at veldig tidlig start på morgenskift er ugunstig, fordi folk ikke legger seg tidligere og dermed får redusert søvnlengde.

-Særlig kombinasjonen lang arbeidstid og natt er ugunstig. Det gir 7,5 ganger høyere risiko for trøtthet sammenliknet med dagarbeidere. Det igjen henger sammen med at trøtthet gir redusert evne til å ta kompliserte beslutninger og økt risiko for feilhandlinger, som dermed gir økt risiko for ulykker.

Konferansen «Skiftarbeid og helse i oljå» arrangeres av samarbeidskomiteene for operatør og oljeservice i Industri Energi. Konferansen holdes på Sola 28-29. november.