Ikke fornøyd med risikoutviklingen offshore

Henrik S. Fjeldsbø
Henrik S. Fjeldsbø

torsdag 27. april 2017

– Vi er ikke fornøyd med utviklingen som har skjedd innenfor offshore sikkerhet det siste året. Særlig økning i alvorlige hydrokarbonlekkasjer og brønnkontrollhendelser bekymrer, sier forbundssekretær Henrik Solvorn Fjeldsbø etter at han fikk presentert tallene i Petroleumstilsynets RNNP-rapport.

Petroleumstilsynet la torsdag fram den årlige rapporten over risikonivået i norsk petroleumsindustri (RNNP).

Under fjorårets presentasjon av tallene fra 2015 uttalte nestleder Frode Alfheim at Industri Energi var bekymret over en negativ utvikling innenfor sikkerheten offshore. Og han ropte et varsko til bransjen.

– Totalindikatorene i årets rapport viser at det ikke har vært noen forbedring innenfor risikobildet offshore. Det er vi ikke fornøyd med, sier Henrik Solvorn Fjeldsbø som representerer Industri Energi i Sikkerhetsforum.

Han understreker at bransjen nå må bestrebe seg for å komme på samme risikonivå som man var på i 2013 og 2014.

Forventer kontinuerlig forbedring

– Det er et uttalt mål at petroleumsbransjen skal jobbe målrettet for kontinuerlig forbedring innen helse, miljø og sikkerhet. Det har vi ikke sett de siste to årene. Og det bekymrer oss, sier Fjeldsbø.

RNNP-rapporten peker blant annet på en økning i antall hydrokarbonlekkasjer og brønnkontrollhendelser på sokkelen.

– Dette er hendelser med storulykkepotensial som må tas på dypeste alvor av bransjen, sier han.

Samtidig har det vært en forbedring innenfor personskader.

Færre personskader på sokkelen

Antallet personskader har gått ned fra 258 i 2015 til 191 i fjor.

– Det er positivt at antall personskader går ned. Men det er verdt å merke seg at så mange som 40 prosent av tilfellene med personskader ikke har blitt registrert korrekt av NAV, så vi frykter at det er en del feilrapportering til Petroleumstilsynet, sier Fjeldsbø.

Petroleumstilsynet påpekte i sin presentasjon torsdag at det er utført 28 prosent færre arbeidstimer fra 2014-2016, noe som vil påvirke antall hendelser.

Blant hendelsene som gjør stort utslag i tallmaterialet i årets rapport er brønnhendelsen på «Songa Endurance» i oktober i fjor.

Tilsynet påpekte også at helikopterhendelser faller utenfor Ptils myndighetsområde og ikke er med i vurderingen av det totale risikobildet på sokkelen.

Støy, kjemisk eksponering og ergonomi ikke er tatt med i årets rapport.

Alvorlige hendelser på landanlegg

Det var flere alvorlige enkelthendelser på landanleggene i 2016, inkludert hendelser som resulterte i alvorlige personskader.

RNNP indikatorene for landanleggene viser at antall uantente hydrokarbonlekkasjer gikk ned fra 13 i 2015 til 9 i 2016. Mens frekvensen av alvorlige personskader i 2016 er på samme nivå som i 2015.

De andre indikatorene på landanlegg ligger jevnt over på et stabilt nivå