Det finnes ikke en eneste stilling å kutte i Statoils sokkelbemanning

Leder i sokkelforeningen i Statoil, Per Steinar Stamnes, aksepterer ikke bemanningskutt.
Leder i sokkelforeningen i Statoil, Per Steinar Stamnes, aksepterer ikke bemanningskutt.

torsdag 2. februar 2017

– Industri Energi vil ikke akseptere at det blir kuttet en eneste stilling innenfor sokkelbemanningen i Statoil, slår lederen i sokkelforeningen Per Steinar Stamnes fast.

Per Steinar Stamnes opplyser at Statoil-ledelsens ønske om store bemanningskutt på sokkelen er diskutert i arbeidsgrupper på hver enkelt innretning, uten at det ble funnet en eneste overflødig stilling.

– Vi vil komme til å si nei til hele forslaget fra ledelsen, slik det foreligger nå. Vi er fortsatt i en prosess, men det finnes ingen dokumentasjon på at det er en eneste overflødig stilling i sokkelorganisasjonen i Statoil. Og det har vi gitt uttrykkelig beskjed om til ledelsen, sier Stamnes.

Han forklarer at Statoil snarere har behov for å bemanne opp sokkelorganisasjonen, fordi det i løpet av de nærmeste årene skal settes i drift flere nye felt, som Johan Sverdrup og Aasta Hansteen.

I dag er det omlag 4.000 ansatte i Utvikling og produksjon Norge (UPN) i Statoil.

Frykter for sikkerheten

Det var i august i fjor Statoil-ledelsen orienterte om sin beslutning om å redusere bemanningen offshore med 600 årsverk. Kuttene skal ikke gjøres gjennom oppsigelser, men ved naturlig avgang.

– Vi skal ikke ha flere folk offshore enn det er behov for, men ledelsen må kunne bevise det hvis de hevder at det er færre arbeidsoppgaver på feltene våre nå enn tidligere. Vi mener at det er ikke er noen reduksjon i arbeidsoppgavene som går på den daglige driften, sier Stamnes.

Samtidig frykter han at kutt i sokkelbemanningen vil få uheldige konsekvenser for helse, miljø og sikkerhet.

– Risikoen for alvorlige hendelser vil øke hvis bemanningen offshore blir redusert. Vi frykter at det kan skje en alvorlig hendelse på grunn av kostnadskuttene. Ledelsen må se de langsiktige konsekvensene av sine beslutninger, sier han.

Industri Energi i Statoil vil ifølge Stamnes protestere mot ledelsens kuttplaner både i arbeidsmiljøutvalget og bedriftsutvalget.

– Vi vil også be om et møte med Petroleumstilsynet for å vise vår bekymring i forhold til sikkerheten, sier han.

Kostnadskutt påvirker HMS-nivået

Forbundssekretær Håkon Aasen Bjerkeli mener det er på tide å kreve dokumentasjon på at Statoils kostnadskutt ikke påvirker HMS-nivået.

– Under overflaten ligger en mengde utsatte oppgaver og vedlikehold på grunn av kostnadsbesparelser de siste årene. Før eller senere inntreffer det enda en alvorlig hendelse eller ulykke på sokkelen som følge av kostnadskuttene. Dette understøttes både av sikkerhetsteori, forskning og praksis, sier Bjerkeli.

Samtidig påpeker han at Petroleumstilsynet (Ptil) må ta rammebetingelsenes betydning på alvor og ikke utelukkende stole på et funksjonelt regelverk.

Statoil-ledelsens endelige beslutning om sokkelbemanningen skal tas i slutten av mars.